Kleinrensink pleitte hiervoor bij het commissiedebat over de onderzoeksresultaten van ‘Weten wat werkt’, een bijstand met minder regels. “De uitkomsten van dit experiment laten zien hoe belangrijk vertrouwen is. Laten we dat gelijk toepassen bij giften. Minder en simpele regels voor giften bespaart mensen stress met allerlei papierwerk. En geeft hen de ruimte om een beetje spaargeld te hebben, bijvoorbeeld voor het vervangen van een kapotte wasmachine.” aldus Kleinrensink.

In Utrecht moeten mensen in de bijstand alle giften die zij ontvangen melden. Een ambtenaar beoordeelt deze giften dan op een aantal punten en beslist of de uitkering gekort moet worden. Amsterdam en in Rotterdam kiezen voor een andere aanpak: in deze steden hoeft iemand in de bijstand giften tot 1200 euro niet te melden en wordt dit niet gekort op de uitkering. Kleinrensink: “GroenLinks vindt deze aanpak goed passen bij de Utrechtse waarden van vrijheid en vertrouwen. We vragen de wethouder daarom om de regels voor giften in de bijstand makkelijker te maken, zodat niet iedere euro gemeld hoeft te worden.”

Weten wat werkt

Aanleiding voor het debat zijn de resultaten van het Utrechtse experiment Weten wat werkt. Aan het onderzoek deden 752 Utrechters met een bijstandsuitkering mee, ingedeeld in vier groepen. Kleinrensink: “Het onderzoek laat zien dat er verschillende aanpakken kunnen werken om iemand uit de bijstand aan het werk te helpen. Een vriendelijke benadering is veel prettiger voor iedereen en blijkt minstens even effectief als de huidige aanpak.”