Vandaag presenteerde de Universiteit Utrecht onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat mensen in de bijstand sneller werk vinden als zij meer vertrouwen en vrijheid krijgen. GroenLinks wethouder Linda Voortman wil deze resultaten gebruiken in de dienstverlening van Utrecht en mensen vaker de ruimte geven voor eigen regie. Zij vraagt het Rijk nu om meer geld en soepelere regelgeving voor gemeentes.

GroenLinks raadslid Julia Kleinrensink reageert verheugd: “Super dat dit onderzoek laat zien hoe belangrijk eigen regie, vertrouwen en persoonlijke begeleiding is. En dat Utrecht door wil pakken op deze positieve resultaten. Het onderzoek laat precies zien dat er verschillende aanpakken kunnen werken. En dat we dus moeten kijken wat past bij een persoon.”

Aan het onderzoek deden 752 Utrechters met een bijstandsuitkering mee. Zij werden ingedeeld in vier groepen. Drie groepen kregen een nieuwe aanpak: in groep 'Zelf in actie' konden mensen zelf kiezen of ze hulp wilden, groep 'Met extra hulp in actie' kreeg extra begeleiding en groep 'Werken loont' mocht meer bijverdienen. De vierde groep 'Meten wat werkt' kreeg de huidige aanpak, om te vergelijken. Uit de resultaten blijkt nu dat de nieuwe aanpakken een positief effect hebben op aan het werk gaan. Meer eigen regie vergroot de kans op een vast contract en extra begeleiding werkt vooral goed bij mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen meer vertrouwen in eigen kunnen bij het vinden van werk.

Het onderzoek laat ook zien dat voor verschillende werkzoekenden een andere aanpak kan werken. Wethouder Voortman wil daarom nog meer experimenteren om te kijken wat voor welke groepen het beste werkt. Zij vraagt het Rijk om soepelere regelgeving om dit mogelijk te maken. Daarnaast gaat ze met het Rijk in gesprek over meer geld voor werkmatchers, die werkzoekenden begeleiden.