Wat gaat er precies gebeuren? 

Vanaf 2030 is het in onze stad niet meer toegestaan om een vuurtje te stoken in een pelletkachel of een houtkachel. Vanaf begin volgend jaar is het al niet meer toegestaan om een vuurtje in de tuin of in het park te stoken – daar hebben wij voor gepleit met een initiatiefvoorstel, samen met de Partij voor de Dieren. Vanaf 2030 is Utrecht dan de eerste houtrookvrije gemeente van Nederland. 

Gaat dit niet een beetje ver? Een knapperend haardvuurtje is ook gewoon gezellig. 

Ik snap heel goed dat mensen het fijn vinden om bij het vuur te zitten. Daar gaat voor velen een grote aantrekkingskracht vanuit. Maar voor veel anderen is houtstook echt een aanslag op hun gezondheid. Je hoort schrijnende verhalen van mensen met astma die in de winter de ramen dicht moeten houden vanwege de open haarden, en in de zomer vanwege de barbecues en vuurtjes in de tuin. GroenLinks kiest voor een gezonde leefomgeving voor iedereen en daar past houtstook niet in, hoe leuk het soms misschien ook is. Je kunt niet kiezen welke lucht je inademt en er zijn gelukkig vele manieren om het gezellig te maken.  

Kan je niet beter iets doen aan het verkeer, in plaats van aan die paar vuurtjes? 

Het zal je nog verbazen hoeveel die “paar vuurtjes” bijdragen aan de lokale luchtvervuiling. Bijna 25% van de uitstoot van fijnstof in de lucht komt door houtstook. Als je naast een vuurtje zit, is dat natuurlijk nog een stuk hoger. En ook moderne kachels stoten nog veel schadelijke stoffen uit. Overigens zetten we zeker ook in op minder vervuiling door het wegverkeer: we breiden de milieuzones uit en investeren nog meer in fiets en openbaar vervoer.  

Er zijn ook mensen die niet zoveel geld hebben. Wat moeten zij doen als hun houtkachel verboden wordt? 

Uitgangspunt voor GroenLinks, bij alle maatregelen die we in willen voeren, is dat iedereen mee kan blijven doen. Dat doen we meer algemeen, door bijvoorbeeld een ruimhartig armoedebeleid en goede sociale voorzieningen, maar ook bij iedere maatregel die we treffen kijken we of er mensen zijn die op wat voor manier dan ook buiten de boot dreigen te vallen. Ook hier gaan we kijken welke maatregelen er nodig zijn om mensen die nu afhankelijk zijn van een houtkachel en niet veel te besteden hebben, te ondersteunen. 

Zet dit beleid eigenlijk wel zoden aan de dijk? De meeste vervuiling komt toch gewoon aangewaaid? 

Alle voorgenomen maatregelen zijn door een onderzoeksbureau doorgerekend en daarbij is geconcludeerd dat deze maatregelen zeker effect hebben. Natuurlijk zou er nog meer effect te behalen zijn als ook omliggende gemeenten en de landelijke overheid harder aan de bak gaan om de luchtvervuiling terug te dringen. Dat is hard nodig, want luchtvervuiling wordt ook wel de onzichtbare sloper genoemd: je ziet het nauwelijks, denkt er niet veel over na, maar vele tienduizenden mensen worden er ernstig ziek van en vele duizenden overlijden ieder jaar vroegtijdig door luchtvervuiling. Ik ben er dus trots op dat Utrecht hier echt stappen mee gaat maken en hoop dat het een voorbeeld zal zijn voor de rest van het land. Dan kunnen we in de toekomst voldoen aan de advieswaarden voor gezonde lucht van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die zijn een stuk strenger dan de Europese normen, omdat ze de goede gezondheid van inwoners écht centraal stellen. Daarom is dat ons doel.