In veel gemeenten zijn GroenLinks en PvdA met elkaar in gesprek over gezamenlijke deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Iedere GroenLinks afdeling maakt hierin haar eigen afweging. Op de algemene ledenvergadering in juni hebben de leden beslist dat we (net als de PvdA) in november een referendum houden over gezamenlijke verkiezingsdeelname.

Als besturen van GroenLinks en PvdA hebben we afgelopen zomer een aantal scenario’s uitgewerkt van mogelijke vormen van politieke samenwerking. De gezamenlijke deelname aan de verkiezingen (met één programma en één lijst ) is een van deze scenario’s. Over dit eerste scenario gaat het referendum.

De verschillende scenario’s zijn:

  • Scenario 1: Gezamenlijke deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen
  • Scenario 2: Een roodgroen team: fractiefusie
  • Scenario 3: Samen uit, samen thuis
  • Scenario 4: Verdeling woordvoerderschappen
  • Scenario 5: Geen formele vorm van samenwerking

Dit lijkt ingewikkeld, maar op deze manier weten de leden van beide partijen precies waar ze 'ja', of ‘nee’ tegen zeggen bij het referendum. Ook geeft dit een heel duidelijk  beeld van welke andere vormen van samenwerking mogelijk zijn. Dit kunnen leden meewegen in hun stem. De andere scenario’s komen pas in beeld als de leden van een of beide partijen niet voor een gezamenlijke lijst en programma stemmen tijdens het referendum.

We organiseren deze avond samen met de PvdA. We presenteren de scenario’s en beantwoorden al jullie vragen. Voorafgaand aan de avond delen we meer informatie over de inhoud.

Je kan je hier aanmelden