In het kort zetten we in op een veelzijdig aanbod van cultuur die goed verspreid is over de stad en eerlijk is voor makers. GroenLinks heeft succesvol gepleit voor een culturele sector waar gewerkt wordt vanuit ´fair-practice en fair-pay´ (eerlijke arbeidsvoorwaarden en eerlijke betaling) en waar creatieve makers zelf veel vrijheid hebben: dit is onderdeel van de Cultuurnota geworden. Naast eerlijk moet cultuur ook toegankelijk zijn: dat betekent allereerst een inclusief en breed aanbod aanbieden zodat alle Utrechters iets kunnen vinden naar hun smaak, dat mensen met een fysieke beperking mee kunnen doen - maar óók dat we cultuur zoveel mogelijk verspreiden over de stad. Verder zijn we blij dat het college in de Cultuurnota kritisch kijkt naar de milieueffecten van de cultuursector: Omdat de grootte van de klimaatcrisis alleen maar toe neemt willen we dat Utrecht daarnaast een stevig inzet op verduurzaming.
Een breed aanbod van cultuur verspreid over de stad: cultuur voor iedereen
Onze visie is dat het Utrechtse cultuurbeleid net zo gevarieerd moet zijn als de Utrechters zelf. Wij vroegen keer op keer aandacht voor het belang van nachtcultuur en streetculture. Dat heeft gewerkt. Nachtcultuur en streetculture hebben dit jaar eindelijk een officiële plaats gekregen in het cultuurbeleid van Utrecht en worden onderdeel van het beleid van de komende jaren. Door onze inzet kwam er een ´overleg streetculture´, en wordt er op dit moment gewerkt aan een plan over hoe Utrecht streetculture een extra steun in de rug kan bieden. GroenLinks heeft lange tijd gepleit voor spreiding in de stad en meer ruimte voor kunstenaars, voor creatieve broedplaatsen: dat er de komende jaren meer ruimte komt om op incidentele, nieuwe en verrassende plekken te programmeren zien we dan ook als positief.
Eerlijke culturele sector, subsidie en verduurzaming.
Tijdens de raadsinformatiebijeenkomst bleken veel makers uit de Utrechtse cultuur sector zich zorgen maakten over de beschikbare middelen: De sector wordt geconfronteerd met inflatie en wil ook ambities als ´fair-practice en fair-pay´ en duurzaamheid waarmaken. Hoewel GroenLinks blij is met de cultuurnota en de daarop gebaseerde subsidieverordening voor vierjarige subsidies zien we ook dat de gemeente voor een uitdaging staat: spreiding in de stad en een zo divers mogelijk aanbod creëren heeft gevolgen voor het culturele landschap. De subsidie zal dan anders verdeeld worden. Dit kan gevolgen hebben voor organisaties die nu meerjarig gesubsidieerd worden. We willen reëel zijn – met de financiële positie van nu staat de gemeente op alle beleidsterreinen voor grote uitdagingen. Daar staan we achter. Het budget groeit, maar groeit minder. GroenLinks is blij dat de gemeente in de Cultuurnota zegt een rol te gaan spelen in het verduurzaming van evenementen en bij het opstellen van een tegemoetkoming voor culturele makers in gemeentelijk vastgoed. We zijn trots op het rijke en diverse culturele leven in Utrecht. Kunst en cultuur hebben intrinsieke waarde, waarde in zichzelf, en het maakt dat mensen boven zichzelf kunnen uitstijgen. Het verbindt, geeft plezier, maakt nieuwsgierig en stelt ter discussie. Laten we dat koesteren en aanjagen.