Wij zien het als onze opdracht om extra hard te blijven knokken voor wat kwetsbaar is. Wij, en veel andere progressieve en linkse steden in Nederland, laten zien wat hoop, lef en trots wél is.

Hoop is…
… het warm opvangen van vluchtelingen, die na oorlogsgeweld en een traumatische reis hun nieuwe thuis vinden, omarmd en welkom geheten door hun nieuwe buren. Het is niet mensen in Nederland angst aanjagen met leugens over de hoeveelheid migranten en vluchtelingen. Hoop is het investeren in gelijke mogelijkheden en een fatsoenlijk inkomen voor iedereen. Dat doe je niet door het minimumloon onleefbaar laag te houden, te bezuinigen op onderwijs, door boeken en kranten duurder te maken of de sociale zekerheid uit te kleden.

Lef is …
… het systeem veranderen. Dat is klimaatverandering tegengaan door huizen te isoleren, warmtenetten aan te leggen, windmolens te plaatsen en te investeren in veel meer OV en ruimte voor fietsers. Lef is niet het investeren in onbetaalbare en onveilige kerncentrales, weer 130 rijden, vruchteloos smeken in Europa of we het vieste jongetje van de klas mogen worden en verder alles maar op zijn beloop laten. Het zou van lef getuigen om natuur en biodiversiteit te beschermen en te versterken. Toegeven aan de lobby van de agro-industrie en de stikstofproblemen negeren is het tegenovergestelde.  Lef hebben is leegstand aanpakken, huren reguleren en miljoenen vrijmaken voor betaalbare huizen. Het is niet blijven kiezen voor een woningmarkt waar de winsten van de vastgoedeigenaren toch altijd het zwaarste wegen.

Trots is…
… jezelf kunnen zijn en leren dat liefde altijd mooi is, op wie je ook verliefd wordt. Het is niet zogenaamd “politiek neutraal” over diversiteit praten. Trots is mensen dichter bij elkaar brengen in plaats van de polarisatie steeds verder te voeden. Trots zijn wij op iedereen die een stap zet, hoe klein of groot die ook is, op weg naar een eerlijke, duurzame, inclusieve samenleving.

In onze gemeente blijven wij keuzes maken die wél hoop, lef en trots laten zien. Met meer vuur dan ooit.

Fractievoorzitters van GroenLinks

Quirijn Lokker - GroenLinks Nijmegen
Julia Kleinrensink - GroenLinks Utrecht
Rembrandt Rowaan  - GroenLinks Leiden
Eva de Bruijn - GroenLinks Eindhoven
Jeffry van Hoorn - GroenLinks Groningen
Imane Nadif - GroenLinks Amsterdam
René Spieringhs - GroenLinks Tilburg