Dinsdagavond bood GroenLinks-raadslid Steven de Vries zijn initiatiefvoorstel Hervorming Vuurwerktraditie aan de gemeenteraad aan. Het is bijzonder dat een raadslid een raadsvoorstel maakt, en dus kreeg Steven veel complimenten voor zijn werk. Hieronder lees je de aanbiedingstekst van Steven, en in de bijlage onder het bericht, vind je het initiatiefvoorstel. 

Voorzitter,
Hartelijk dank voor de gelegenheid om mijn raadsvoorstel kort toe te lichten. Het schrijven van een raadsvoorstel is erg veel werk en ik zou graag van deze gelegenheid gebruik willen maken om (de ambtenaren) Niels en Iris hartelijk te bedanken voor de ambtelijke ondersteuning die ik van hen ontving.

Jaarwisseling

Voorzitter,
Ik heb mijn voorstel de titel ‘Hervorming Vuurwerktraditie’ gegeven, maar ik zou net zo goed kunnen zeggen ‘de jaarwisseling maak je samen’. Ik vind het namelijk belangrijk om met dit voorstel aan te sluiten bij de veranderende kijk in de samenleving op het afsteken van vuurwerk door consumenten.

Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat 70 procent van de respondenten voor vuurwerkvrijze zones is

Afsteken vuurwerk

Het draagvlak voor het afsteken van vuurwerk door consumenten neemt al jaren af, inmiddels staat nog minder dan de helft van de Nederlanders hier positief tegenover. Er zijn echter ook nog flink wat mensen die wel plezier beleven aan het zelf afsteken van vuurwerk. Een totaal verbod op het afsteken van vuurwerk in onze gemeente vind ik om die reden niet passend. Alles bij het oude laten, doet echter ook geen recht aan de verschillende opvattingen in de samenleving.

Vuurwerkvrije zones

In reactie op mijn voorstel heb ik veel reacties uit de stad ontvangen. Mensen die erg blij zijn, en aangeven uit te kijken naar een ietje rustiger jaarwisseling. Maar ook mensen die wat bozer waren en bijvoorbeeld dachten dat er een totaal verbod op het afsteken van vuurwerk te verwachten viel. Ik stuur iedereen vervolgens een mailtje terug, waardoor soms een levendige mailwisseling ontstaat. Voor- en tegenstanders van vuurwerk blijken vervolgens erg veel gemeen te hebben: ze steunen het instellen van vuurwerkvrije zones. Juist omdat dit ruimte geeft aan liefhebbers van vuurwerk, maar ook het afsteken beperkt op kwetsbare plekken in onze stad.

Consumentenvuurwerk

Dit komt overeen met de resultaten van het recente onderzoek van TNS-NIPO, waar ik zojuist aan refereerde, zo’n 70% van de ondervraagden geeft aan voorstander te zijn van maatregelen rond uitbreiding van de gemeentelijke vuurwerkvrije zones. En zoals ik al zei bij het aanbieden van mijn voorstel aan de Raad, dit zijn cijfers die een trend voor ons gehele land aangeven. De onderzoekers geven aan dat het draagvlak in de grote steden voor het afsteken van vuurwerk door consumenten, nog een stuk minder is dan in de rest van Nederland.

Maatschappelijke kosten

Voorzitter,
Door middel van dit initiatiefvoorstel hervormen we de jaarlijkse vuurwerktraditie, waardoor overlast, schade en vervuiling flink teruggedrongen zullen worden. Hiermee maken we de jaarwisseling voor grotere groepen inwoners een feest en beperken we de maatschappelijke kosten die jaarlijks gepaard gaan met de wijze waarop onze jaarwisseling tot nu toe gevierd wordt. Dit initiatiefvoorstel beperkt het aantal locaties waar vuurwerk afgestoken kan worden, maar verhoogt de feestvreugde. Ik wens u allen veel succes en wijsheid toe bij de behandeling van dit initiatiefvoorstel!