GroenLinks is blij dat Utrecht aan de slag gaat met het experiment voor een regelarme bijstand. De groep die mag bijverdienen, mag van GroenLinks uit het experiment geschrapt worden: 'het verschil in bijverdiensten met de huidige situatie is zo klein, dat het geen meerwaarde heeft'.

Dit zegt Heleen de Boer in een eerste reactie op de brief van het college over de Regelvrije Bijstand. In het experiment krijgen vijf groepen bijstandsgerechtigden verschillende voorwaarden opgelegd. GroenLinks was vanaf het begin een warm voorstander van de experimenten. Vooral vanuit het idee om een experiment te doen met de bijstand als basisinkomen: een onvoorwaardelijk inkomen terwijl je daar naast mag bijverdienen. Toch wil GroenLinks juist deze groep schrappen uit het experiment. 'In het huidige voorstel is het bedrag dat maandelijks bijverdiend mag worden – 199 euro – net zo hoog als nu. Alleen mag het langer en mogen mensen tot ze die grens bereiken een groter deel van hun inkomsten houden. Maar met een basisinkomen heeft dit niets te maken”, aldus een teleurgestelde De Boer. “Het komt niet eens in de buurt.”

'Ik denk dat het beter is om te wachten of een volgend kabinet meer vertrouwen heeft in Utrecht en in mensen'

Klijnsma

De Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB) die staatssecretaris Klijnsma eerder nam om het experiment mogelijk te maken, geeft geen ruimte om meer bij te verdienen. De AMvB is bovendien nog steeds niet officieel van kracht. Het college wil hier niet meer op wachten en gaat ondertussen aan de slag met de andere groepen. 'Als de staatssecretaris akkoord geeft voor de invulling van die vijfde groep, dan meten we nóg niet wat mensen doen als ze een vorm van een basisinkomen krijgen. Ik denk dat het beter is om deze groep nu niet op te nemen in het experiment, en om te wachten of een volgend kabinet meer vertrouwen heeft in Utrecht en in mensen,' aldus De Boer.

Betaald werk

De wetenschappers hebben eerder aangeven dat het geringe verschil met de huidige regels het moeilijk maakt om gedragseffecten te meten. Wat GroenLinks betreft gaat het bedrag dus omhoog. Ook wil GroenLinks dat er niet alleen gekeken wordt naar de uitstroom naar betaald werk maar ook naar aspecten als sociale activering, welzijn en gezondheid. De Boer: 'GroenLinks gelooft er niet in dat mensen niets doen als je ze vertrouwen en vrijheid geeft. Dat is wel waar het huidige systeem van uitgaat, terwijl dat nooit is onderzocht. Dat zouden wij nu graag willen doen.'

Lees ook: Op weg naar een stad van iedereen (Speech Voorjaarsnota)