Perspectief bieden
Op dit moment kunnen jongeren tussen de 18- en 21 jaar enkel aanspraak maken op een bijstandsuitkering van € 295,- per maand. Met het bouwdepot krijgen jongeren meer om rond te kunnen. Dit heeft welzijnseffecten en voorkomt kosten in de toekomst. Dankzij de financiële rust komt er weer perspectief in hun leven en kunnen jongeren stappen nemen richting werk, opleiding en zelfstandig wonen. Na de interventie van een jaar woont 82,6 procent van de deelnemers zelfstandig, ten opzichte van 60,9 procent bij de start. De helft van de deelnemers heeft na deelname nog schulden, terwijl dit vooraf nog 70 procent was.

Kosten terugverdiend
Een kosten-batenanalyse van Cebeon toont aan dat de kosten die de gemeente maakt voor het Bouwdepot datzelfde jaar al voor 40 procent worden terugverdiend. Na ongeveer drie jaar is het project volledig rendabel. Het levert de gemeente onder andere een besparing op in de domeinen welzijn, opvang en wonen. Voormalig Bouwde­pot-deelnemers hoeven bijvoorbeeld geen of minder (lang) beroep te doen op voorzieningen als: de bijstandsuitkering, begeleiding vanuit de Wmo, (psychische) zorgkosten, re-integratie en schuldhulpverlening. Kleinrensink somt op: “het initiatief is humaan én levert financieel winst op”.  

Bouwdepot in Utrecht 
GroenLinks stelde bij de programmabegroting voor om het bouwdepot voor Utrecht te onderzoeken. Het college is bereid om dit te bekijken. Kleinrensink is blij met dat resultaat. “We zitten als stad met een enorme opgave in het sociaal domein. Dat betekent dat we scherp moeten kijken wat er kan. Er zijn oplossingen die zowel humaan zijn, perspectief bieden en tegelijkertijd juist verdere kosten voorkomen. Dit is een goed voorbeeld ervan.”