Het borrelt en bruist in Leidsche Rijn. Op de plek waar het nieuwe culturele hart van Utrecht zal gaan verrijzen, wordt ook nu al van alles georganiseerd. Bijzondere kunstwerken, mensen uit de culturele sector en bezoekers uit de hele stad hebben een plekje gevonden aan de voet van de gele brug. De komende jaren wordt er flink geïnvesteerd om dit gebied om te vormen tot een volwaardig cultureel stadshart.

Co-creatie 

In 2025 moet de bouw van het Berlijnplein klaar zijn, maar de plannen liggen nog niet vast. Dat komt omdat het nieuwbouwproject door co-creatie zal worden vormgegeven. “Een prachtige manier om de culturele sector, maar zeker ook bewoners en jongeren bij de plannen te betrekken”, zegt Deldjou Fard, die zich in de Gemeenteraad succesvol heeft ingezet voor de betrokkenheid van jongeren en omwonenden bij de plannen. Ook is GroenLinks blij dat het plein duurzaam zal worden aangelegd. Door circulair te bouwen, worden minder grondstoffen gebruikt en worden materialen hergebruikt. 

Kaders  

De creatie van het Berlijnplein is een groot en complex project waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn. “Daarom is het belangrijk om vooraf kaders te stellen die tijdens de uitvoer worden geëvalueerd. Als het nodig is, moeten we als gemeenteraad tussentijds kunnen bijsturen”, aldus Deldjou Fard. Het amendement dat zij indiende om dit te bewerkstelligen is door een meerderheid van de raad aangenomen. Ook heeft GroenLinks moties van andere partijen gesteund, bijvoorbeeld over eerlijke beloningen van de cultuursector, meer ruimte voor amateurkunst en meer groen op het plein.