Wat betekent deze situatie voor Utrecht?
Hoewel dit een landelijk probleem is, raakt het ook Utrecht direct. Op dit moment worden in onze stad 38 jongeren opgevangen door Nidos, de voogdijorganisatie voor AMV’ers, en verblijven er 48 jongeren bij opvanggezinnen. Dat zijn 86 jongeren die op ons rekenen. De gemeente heeft een verantwoordelijkheid om te zorgen dat hun opvang niet alleen ‘voldoende’ is, maar goed, veilig en menswaardig.
Wat vind je van de problemen die in de Zembla uitzending zijn geschetst?
Deze verhalen hebben me diep geraakt. Deze jongeren zijn alles kwijtgeraakt, kwamen hier alleen aan, en zoeken bescherming. Als ze dan óók hier in de steek worden gelaten, dan schiet ons landelijke asielsysteem ernstig tekort. Verwaarlozing en gebrekkige begeleiding van zulke kwetsbare kinderen mogen we nooit normaal gaan vinden. Daarom wil ik goed zicht krijgen op hoe het in Utrecht is geregeld en ingrijpen als dat nodig is, ook al ligt de verantwoordelijkheid formeel niet bij de gemeente.
Wat heeft GroenLinks in de gemeenteraad gedaan?
We hebben, mede namens tien andere politieke partijen, schriftelijke vragen gesteld aan het college. We willen dat helder wordt hoe de opvang van AMV’ers in Utrecht precies geregeld is: wie houdt toezicht, hoe worden opvanggezinnen begeleid, wat gebeurt er als het misgaat? En vooral: krijgen deze Utrechtse jongeren de steun die ze nodig hebben?
Heeft dat al iets opgeleverd?
Ja, gelukkig wel. Dankzij onze vragen onderzoekt het college nu of gevluchte jongeren die in opvanggezinnen verblijven, ook kunnen vallen onder het convenant Gezond Pedagogisch Klimaat. Dat convenant biedt betere bescherming, begeleiding en toezicht vanuit de gemeente. Een belangrijke stap vooruit voor veel gevluchte jongeren in onze stad. Maar we zijn er nog niet. Wat ons betreft breiden we deze inzet ook uit naar jongeren die momenteel in het asielzoekerscentrum (AZC) verblijven zonder verblijfsstatus. Ook zij verdienen bescherming en perspectief. Zo voorkomen we schrijnende situaties — niet door achteraf pleisters te plakken, maar door vooraf te zorgen voor goede omstandigheden voor al deze kwetsbare jongeren.
Waarom is dit juist voor GroenLinks belangrijk?
Het raakt aan onze kernwaarden: menselijkheid, rechtvaardigheid en solidariteit. Zeker als het gaat om jongeren zonder vangnet – ongeacht waar hun wieg ooit heeft gestaan – moeten we als Utrecht laten zien dat bescherming en waardigheid voor ieder kind in onze stad niet onderhandelbaar zijn. Zeker in tijden waarin het kabinet zoveel laat liggen, is het des te belangrijker dat wij lokaal verantwoordelijkheid nemen, omdat we geloven dat het anders kan: menselijker, eerlijker en met perspectief voor ieder kind.