We investeren in een veilige stad. We zetten in op armoedebestrijding, goede geestelijke gezondheidszorg, en een veilige inrichting van de openbare ruimte. De stad wordt zo veiliger, doordat criminaliteit geen overlevingsstrategie of uitlaatklep wordt.
Ook beschermen we onze inwoners. We willen meer zogenoemde safe streets: routes door de stad die zo zijn ingericht en verlicht dat ze ’s nachts veiliger te gebruiken zijn. Te vaak voelen vrouwen, LHBTIQ+’ers, mindervaliden en sekswerkers zich nu niet veilig onderweg naar huis.
Maar we leggen ook contact. We zorgen voor rolmodellen, mentoren en ervaringsdeskundigen die positieve voorbeelden zijn in de buurt. Hun aanwezigheid op scholen, in wijken en bij maatschappelijke organisaties werkt inspirerend. Zo leren kinderen van jongs af aan hoe ze conflicten kunnen oplossen, en hoe ze anderen kunnen aanspreken op hun gedrag of verantwoordelijkheid. Ook willen we graag bewonersoverleggen organiseren. Contact tussen wijkbewoners over wat er speelt in de buurt, kan gevoelens van onveiligheid wegnemen.
Wijkboa’s en wijkagenten spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van crimineel gedrag. Een goede band met inwoners, scholen en buurthuizen helpt om criminele betrokkenheid en radicalisering te herkennen.