Wij willen:
- Dat alle mensen zelf vorm kunnen geven aan hun leven;
- Dat Utrecht zich te allen tijde inzet voor de naleving van de mensenrechten en mensenrechtenschendingen zowel binnen Utrecht als daarbuiten op de kaart zet;
- Dat Utrecht slachtoffers van mensenrechtenschendingen steunt;
- Dat Utrecht in het onderwijs aandacht besteedt aan mensenrechten.
Steden moeten zich hard maken voor mensenrechten. Op stadsniveau zie je de gevolgen van grote crises als de klimaatcrisis, de wooncrisis en stijgende armoede en vermogensongelijkheid het eerste. Al deze crises hangen nauw samen met mensenrechten: het verzekeren van de sociale basis, zonder de grenzen van onze planeet voorbij te schrijden is een essentieel mensenrecht waar de overheid zich voor moet inspannen. Er zijn enkele specifieke dossiers waar de rol van de gemeente sterk vervlochten is met mensenrechten.
Maatschappelijk verantwoord inkopen en aanbesteden
De gemeente Utrecht is een grote speler op de inkoop- en aanbestedingsmarkt. Utrecht heeft honderden miljoenen aan besteedbaar inkoopbudget. Daarmee kan de gemeente sturen op de markt: ondernemers die geen respect hebben voor mensenrechten, duurzaamheid of goede arbeidsomstandigheden mogen geen zakelijke partners zijn van de gemeente. We moeten daarbij verder kijken dan wat hier in Utrecht plaatsvindt: als ergens verderop in de productieketen, ook als dat in het buitenland is, mensenrechtenschendingen plaatsvinden mag daar geen cent van de gemeente naartoe gaan. Op die manier kan de gemeente economisch sturen op het verbeteren en borgen van mensenrechten, wereldwijd. Tegen bedrijven die herhaaldelijk weigeren mensenrechten na te leven, moet worden opgetreden.
Internationale overlegstructuren
Utrecht is via verschillende organen deel van internationale, multilaterale overlegstructuren. Zo zijn we lid van de United Cities and Local Governments en de Global Parliament of Mayors. Ook organiseert de United Nations Economic Commission for Europe elk jaar een Forum of Mayors, waar burgemeesters, onder andere de onze, uit Europa, Noord-Amerika en Azië bijeenkomen om te praten over lokale oplossingen voor grote problemen zoals klimaatverandering en humane huisvesting voor mensen op de vlucht. Utrecht moet zich in deze overlegstructuren inspannen voor mensenrechten. Kortom: Utrecht moet stadsdiplomatie bedrijven.
Stadsdiplomatie
Lokale overheden spelen een steeds grotere rol in het bedrijven van diplomatie en we zien dat burgemeesters wereldwijd zich steeds meer inzetten in de strijd voor mensenrechten, tegen klimaatverandering en voor leefbare steden. Utrecht kan haar internationale positie en netwerk gebruiken om zich uit te spreken tegen onrecht en zo te doen aan ‘stadsdiplomatie’. Steden kunnen aan diplomatie ‘doen’ middels het deelnemen aan internationale overleggen, door in Shelter City-verband activisten in bescherming te nemen, door oppositieleiders uit te nodigen om te spreken in het stadhuis of door solidariteit uit te spreken met activisten en mensenrechtengroepen. GroenLinks wil dat Utrecht een actieve rol neemt in het bedrijven van stadsdiplomatie.
Onderwijs
Landelijk is afgesproken dat mensenrechten een grotere rol gaan hebben in het burgerschapsonderwijs in het primair en voortgezet onderwijs. Mensenrechten zouden op alle niveaus van onderwijs terug moeten komen, want of je nu later gaan werken in de bouw, als journalist of als verpleegkundige: je hebt steeds te maken met mensenrechten, bijvoorbeeld op het gebied van menselijke waardigheid, rechtsbescherming of klimaat.
Tot slot
Mensenrechtenstad Utrecht conformeert zich wat ons betreft niet alleen aan samenwerkingsverbanden en verdragen, maar heeft ook oog voor mensenrechten in de uitvoering van beleid. Een mensenrechtenmonitor en een mensenrechtenambassadeur kunnen hier verder vorm aan geven. GroenLinks denkt dat Utrecht een voorbeeldfunctie moet hebben op het gebied van Mensenrechten.