De gemeente Utrecht heeft sinds 2014 een wethouder Dierenwelzijn, die al twee keer door GroenLinks is geleverd. We willen de aandacht voor het welzijn van dieren behouden als aparte portefeuille.

Utrecht is verkozen tot meest bijvriendelijke gemeente. We zorgen dat de stad nog diervriendelijker wordt. Met een campagne willen we Utrechters bewustmaken van biodiversiteit en manieren om hun tuinen diervriendelijk te maken. Dit kan door het plaatsen van vleermuiskasten, bijenhotels of nestkasten voor vogels, het aanleggen van egelschuilplaatsen en gifvrij en bijvriendelijk tuinieren. Zo zorgen we voor 60.000 nieuwe schuilplaatsen voor dieren.

We willen niet dat winkels dieren verkopen, en moedigen aan dat mensen dieren uit het asiel in huis nemen. Dit doen we met een campagne en door gesprekken met dierenwinkels en tuincentra. Ook blijft de gemeente geld geven aan de opvang en verzorging van wilde dieren en zwerfdieren.

Verder zetten we in op de verkoop van diervriendelijke producten, zoals producten met een keurmerk. We gaan voorlichtingscampagnes starten en in gesprek met ondernemers.