De jaarlijkse uitstoot van koolstofdioxide (CO2 ) moet in 2012 in de stad Utrecht met 75.000 ton verminderd zijn. Wereldwijde reductie van de uitstoot is van groot belang om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.

De Utrechtse CO2-doelstelling voor 2012 levert een belangrijk ijkpunt op om te zien of de stad op koers ligt bij het realiseren van de ambitie om in 2030 als stad klimaatneutraal te zijn. In het werkprogramma 'Utrecht creëert Nieuwe Energie' zet de gemeente in op nauwe samenwerking met het bedrijfsleven, kennisinstellingen en bewoners van de stad om de doelstelingen voor 2012 en 2030 te halen.

Zelf geeft de gemeente het goede voorbeeld. Al in 2012 moet de gemeentelijke organisatie klimaatneutraal zijn. Mocht dat niet het geval zijn dan zal de gemeente de resterende CO2 uitstoot compenseren door investeringen in duurzame energie of bosaanplant.

Met de inkoop van 100% groene elektriciteit, het energiezuinig verlichten van de openbare ruimte, toepassing van restwarmte via stadsverwarming en CO2-compensatie is de gemeente nu al voor meer dan 70% CO2-neutraal. Met het realiseren van een energiezuinig stadskantoor in het stationsgebied komt de doelstelling van 100% binnen bereik.

Goed begin

Utrecht wil op de thema's wonen, werken en mobiliteit in 2012 respectievelijk 30.000, 30.000 en 15.000 ton CO2 reduceren. De hele stad stoot nu naar schatting ongeveer een miljoen ton CO2 uit.

In de stad zijn volgens de gemeente nog legio energiemaatregelen mogelijk. Bijvoorbeeld de aanschaf van zuinige elektrische apparatuur, spaarlampen, hoogrendement dubbel glas en extra dak-, vloer-, muurisolatie. Ook het toepassen van duurzame energiebronnen draagt bij aan een lagere uitstoot. Denk aan zonneboilers, zonnepanelen en inkoop van groene stroom.

GroenLinks heeft in april een eigen plan gepresenteerd met 101 maatregelen voor het voeren van lokaal klimaatbeleid. Fractievoorzitter Marry Mos is blij met de nadere invulling van de ambitie om in 2030 een klimaatneutrale stad te willen zijn. ,,Dit is een goed begin."