Samen met bewonersgroepen, maken we een netwerk van groene routes door alle wijken en in de hele stad. Hier kunnen bewoners wandelen en sporten. We zorgen voor speeltuintjes, door bewoners verzorgde openbare tuinen, sporttoestellen en bankjes langs deze routes. Dit moedigt beweging en ontmoeting aan in de openbare ruimte, terwijl het relatief weinig plek inneemt. We laten de hoeveelheid openbaar groen meegroeien met de bevolking. Ook maken we meer gebruik van het groen rondom Utrecht. We zorgen ervoor dat (woning)bouw in de stad niet leidt tot minder openbaar groen.

De groene routes leiden ook naar groene gebieden rondom de stad. Met onze buurgemeenten maken we een plan om het groen rondom de stad uit te breiden en aantrekkelijker te maken. Het gaat hier vooral om de zuidkant en westkant van de stad, maar ook rond Maarschalkerweerd en Amelisweerd. We beginnen nog komende collegeperiode met het uitvoeren van dat plan.

Verder leggen we minimaal 20 grote natuurspeeltuinen aan. Dit doen we vooral in de wijken Noordwest en West, bijvoorbeeld in de buurten Lombok en Pijlsweerd. Hier is minder groen dan in de meeste andere buurten.

We maken ook een plan om de openbare ruimte zo groen mogelijk in te richten. Dit leggen we vast in een transitievisie groene leefomgeving. Ook dit plan gaan we in de komende vier jaar al uitvoeren.