Voor goede jeugdhulp is positief jeugdbeleid noodzakelijk; de plannen en regels van de gemeente moeten jongeren en kinderen helpen. We willen dat ieder kind aandacht krijgt. De gemeente heeft de belangrijkste rol, en zorgt ervoor dat organisaties samenwerken. De gemeente moet investeren in een goede start, en zet zich in voor gezinnen die worstelen met bijvoorbeeld armoede, een taalachterstand, of een ongezonde leefomgeving. Met het project Gezonde start pakt stichting Al Amal in Overvecht achterstanden in de gezondheid vanaf de geboorte aan. Dit project is een succes. We gaan het project ook in andere wijken opzetten.

Ouders, medeopvoeders, school, kinderopvang, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang, kinder-, tiener- en jongerenwerk, hulp- en zorgverleners en sportverenigingen: ze hebben allemaal een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Daarom moet jeugdbeleid integraal zijn. Met integraal jeugdbeleid is er aandacht voor de situatie én omgeving van kinderen en jongeren.

We zetten ons speciaal in voor kinderen en jongeren die zijn opgegroeid in een niet-Nederlandse culturele omgeving. Zij vinden vaak moeilijk hun weg naar jeugdhulp. We versterken de samenwerking met belangrijke steunpunten van jongeren in de wijken. Zij hebben vaak goed contact met de jongeren en weten wat nodig is.

Voor jongeren mag de hulpverlening niet ineens stoppen als ze 18 jaar worden. We willen verlengde jeugdhulp vaker mogelijk wordt. Ook willen we de overgang naar zelfstandigheid soepeler maken.