De stad groeit. Toeristen uit Nederland zelf, maar ook toeristen uit het buitenland, komen graag naar Utrecht. Wij willen ervoor zorgen dat het toerisme blijft passen bij de grootte van Utrecht en bij onze groene ambities. We willen een goede balans tussen leefbaarheid en levendigheid.

Om ervoor te zorgen dat de binnenstad minderen druk is, moedigen we de wijkeconomie aan. Dit zijn de winkels en bedrijven in wijken. Bewoners en ondernemers in de wijk hebben hier voordeel van. Ook maken we wonen boven winkels meer mogelijk. Verder maken we ruimte voor popup-stores en bijzondere ideeën van bewoners en organisaties. Zo zorgen we ervoor dat de hele stad leeft, en dat alle Utrechters kunnen genieten van hun mooie stad.

De binnenstad vraagt extra aandacht als het gaat om bereikbaarheid en leefbaarheid. Daarin gaan we slimmer om met verkeer. We geven de auto minder ruimte, wat goed is voor de luchtkwaliteit. We moedigen het fietsen en wandelen in de stad aan. Sinds de coronacrisis zijn grotere delen van de Oudegracht in het centrum van Utrecht overdag alleen bedoeld voor voetgangers. We behouden dit uitgebreide voetgangersgebied in de binnenstad. Daarbij houden we rekening met ontheffingen voor bijvoorbeeld mensen met een beperking. Aan de randen van het voetgangersgebied zorgen we voor goede fietspaden en genoeg parkeerplekken voor fietsen.

De Utrechtse binnenstad kent veel cultureel erfgoed, mooie musea, monumentaal groen en kunst in de openbare ruimte. Daar zijn we zuinig op, zodat ook komende generaties hiervan kunnen genieten. Corona heeft echter grote gevolgen gehad voor de culturele sector in Utrecht. We helpen deze herstellen en er sterker uit te komen. Dit doen we door geld te blijven geven aan lokale kunst en cultuur.