Stralend kijkt Kim vanaf het spreekgestoelte de plenaire zaal in. Linda Voortman geeft haar een kijkje in de keuken van de Tweede Kamer en gaat gezellig met haar lunchen. Kim is ons 2000ste lid en dat moet gevierd worden!
Stralend kijkt Kim vanaf het spreekgestoelte de plenaire zaal in. Linda Voortman geeft haar een kijkje in de keuken van de Tweede Kamer en gaat gezellig met haar lunchen. Kim is ons 2000ste lid en dat moet gevierd worden!
Onze afdeling groeit. Inmiddels noemen sommigen Utrecht zelfs een GroenLinks ‘bolwerk’. Als ik dat hoor, kan ik een glimlach niet onderdrukken. Niet in de laatste plaats omdat ‘bolwerk’ bij mij positieve associaties oproept. In Sneek, waar ik opgroeide, was ‘het Bolwerk’ een jongerencentrum waar activiteiten werden georganiseerd die je creativiteit aanwakkeren. Waar je leerde nadenken over de wereld om je heen. Ik ging er naar voorstellingen van Werk in Uitvoering: maatschappijkritisch toneel met na afloop een gesprek. En ik bouwde er mijn eigen kamer van afvalmateriaal. Het was een plek waar iedereen kon meedoen en iedereen zichzelf kon zijn.
Zo’n plek waar iedereen kan meedoen en zichzelf kan zijn, is precies wat ik wil voor Utrecht. Een gezonde, duurzame stad ook. Voor heel veel mensen is Utrecht zo’n stad. Een stad waar ze fijn wonen, vrienden hebben, zich veilig voelen, gezond en gelukkig zijn. Utrecht is een succesverhaal!
Met deze metafoor begon ik vorige week mijn speech voor de Algemene Beschouwingen. Tijdens de Algemene Beschouwingen praten we in de gemeenteraad over de plannen van het college voor het volgende jaar en over onze visie voor de stad.
Ik sprak over Utrecht als succesverhaal maar ook over mensen die niet mee kunnen doen. Voor hen is Utrecht een bolwerk in de oorspronkelijke betekenis van het woord. Een vesting, waar je voor de poort blijft staan als je niet de juiste mensen kent. Wie minder opleiding heeft gehad, een lager inkomen, een slechte gezondheid of een niet-westerse achtergrond, loopt meer risico om aan de kant te blijven staan.
Ik wil er alles aan doen om ongelijkheid te bestrijden en ervoor te zorgen dat meer mensen kunnen delen in het succes.
Gelukkig wordt er in Utrecht al veel gedaan. Dankzij een initiatief van Peter van Corler komt er nu een fonds dat problematische schulden van jongeren overneemt. Zo voorkomen we dat jongeren met een achterstand aan hun toekomst beginnen. Ook ben ik blij dat de pilot huurmatiging eindelijk per 1 september van start gaat, zodat mensen met een laag inkomen minder geld aan woonlasten kwijt zijn.
In mijn speech besteedde ik ook aandacht aan het feit dat 41 procent van de mensen met een beperking problemen ervaart om mee te kunnen doen. Dat is veel te veel. Daarom neemt Tara Scally het initiatief voor een stadsgesprek om na te denken over hoe wij dat in Utrecht gaan veranderen.
Behalve dat een grote groep mensen zich beperkt voelt om mee te doen, voelen ook steeds meer mensen zich gediscrimineerd. En dat is meer dan een gevoel alleen. In een BNN programma kregen hand in hand lopende mannen in het centrum veel negatieve reacties. Tara Scally stelde hier vragen over namens de hele raad, Kees Diepeveen liep vooraan bij de Walk of Love en op 17 juli zal ik met een aantal andere (raads)leden op de GroenLinks boot van de Utrechtse Canal Pride staan.
De toon waarop we in de stad het gesprek voeren is cruciaal.
GroenLinks gaat door op de weg van niet schreeuwen maar praten. Niet alleen in de fractie en in de raad, maar vooral ook op straat, in de wijken en deur aan deur, te beginnen met de eerste huis-aan-huis-actie op 17 juni in Overvecht. Want wat mij betreft wordt Utrecht ook in maart 2018 weer een GroenLinks-bolwerk, zodat we ook in een volgende raadsperiode verder kunnen bouwen aan die duurzame, sociale stad voor iedereen. Doe jij mee?