In het AD/Utrechts Nieuwsblad van afgelopen dinsdag staat dat het aantal incidenten met verwarde mensen nergens zo hard stijgt als in de regio Utrecht. GroenLinks-raadslid Tara Scally stelt vandaag mondelinge vragen over de mogelijkheid van een psycholance -een aangepaste ambulance met gespecialiseerde verpleegkundigen- in Utrecht.

Vanaf 1 januari is de gemeente verantwoordelijk voor het vervoer van verwarde mensen. Tot 1 januari was dit de politie, ook als deze mensen helemaal geen strafbaar feit hadden gepleegd. Dit terwijl dit vaak extra traumatiserend en onnodig stigmatiserend is.

In Amsterdam is al een uitgebreide proef geweest met een psycholance. Die was zeer succesvol, in 80% van de gevallen hoefde de politie er niet aan te pas te komen. Tara Scally pleit met deze mondelinge vragen voor een zelfde proef met een psycholance in Utrecht. Een psycholance zou een goede manier zijn om te zorgen voor prikkelarm vervoer, passend bij de problematiek van de betreffende persoon.

Hieronder de vragen die Tara Scally namens GroenLinks stelt aan het college:

  1. Per 1 januari is de gemeente verantwoordelijk voor het vervoer van verwarde personen. Kan het college aangeven hoe dit vervoer nu geregeld is?

  2. Deelt het college de mening van GroenLinks dat de psycholance een goed model is voor hulp aan verwarde personen?

  3. Wil het college onderzoeken of een experiment met de psycholance wenselijk is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kan het college de raad hierover voor de voorjaarsnota informeren?

  4. Kan het college aangeven wat Utrecht doet om het aantal incidenten met verwarde personen naar beneden te krijgen?

  5. Het schakelteam verwarde personen pleit voor een landelijk alarmnummer voor meldingen over verwarde personen. Kan het college aangeven wat zij vindt van deze oproep?