De uitspraken van de Raad van State en de Centrale Raad van Beroep ten spijt: GroenLinks wil dat Utrecht de huidige regeling voor bed, bad, brood en begeleiding voortzet. ‘GroenLinks wil dat er onvoorwaardelijke opvang blijft voor ongedocumenteerden in Utrecht,’ aldus GroenLinks-raadslid Peter van Corler.
In twee zaken deden respectievelijk de Centrale Raad van Beroep en de Raad van State uitspraken over bed, bad en brood. De uitspraak van de Raad van State zegt dat de Rijksoverheid voorwaarden mag stellen aan het bieden van bed, bad en brood. De Centrale Raad van Beroep heeft beslist dat de gemeente Amsterdam opvang mag weigeren aan ongedocumenteerden en hen voor onderdak mag verwijzen naar een vrijheidbeperkende locatie.
Europees Comité van de Rechten van de Mens
GroenLinks is onaangenaam verrast door de twee uitspraken, zegt Van Corler. ‘Helemaal nadat het Europees Comité van de Rechten van de Mens oordeelde dat mensen zonder verblijfsvergunning ook recht hebben op de meest elementaire voorzieningen.’
Van Corler begrijpt bovendien niet dat de Raad van State spreekt van een sluitende oplossing. ‘Er zijn gewoon altijd mensen die niet terug kunnen, ook al zijn ze uitgeprocedeerd.'
Inhumaan beleid
De gevolgen van de uitspraken zouden kunnen zijn dat als asielzoekers niet aan gestelde voorwaarden voldoen, ze op straat gezet zouden worden. Van Corler noemt dit beleid inhumaan. GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk (Vluchtelingen) heeft inmiddels gezegd dat er in Utrecht geen mensen op straat gegooid zullen worden. D66 stelt tijdens de raadsvergadering donderdagavond mede namens GroenLinks mondelinge vragen om een nadere eerste inhoudelijke reactie aan het college te vragen op de uitspraken.
Financiële consequenties
Een ander gevolg kan zijn dat er financiële consequenties zullen zijn als Utrecht haar beleid doorzet. GroenLinks wil van het college weten wat zij denkt dat deze gevolgen zullen zijn. Ook wil GroenLinks weten of Utrecht bereid is om de opvang van vluchtelingen zelf te bekostigen, mocht de staatssecretaris de vergoeding intrekken. Hierover stelt GroenLinks aanvullend aan de mondelinge vragen, schriftelijke vragen.
Terugkeerpercentage
Utrecht heeft al jarenlang een zeer succesvolle wijze van opvang, waarbij ongedocumenteerden niet alleen een slaapplaats en een douche, maar ook begeleiding krijgen. ‘Hierdoor is het terugkeerpercentage hoog, dat zou staatssecretaris Dijkhoff toch aan moeten spreken. Maar hierdoor hebben we ook goed zicht op diegenen die niet terug kunnen. Dit humane en succesvolle beleid zou een voorbeeld kunnen zijn.'
GroenLinks wil van het college weten wat de gevolgen kunnen zijn voor Utrecht als het kabinetsbeleid wordt voortgezet met als gevolg dat er slechts zes opvangplekken in Nederland zijn. 'Utrecht is een van die steden. We vrezen een grote toename van het aantal vluchtelingen. Wij blijven echter pleiten voor een maatgerichte opvang en we willen dat het college dit onderschrijft,' aldus Van Corler.