Lees hier de speech van GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer tijdens het debat over de Voorjaarsnota 2015.
Utrecht wordt groener, gezonder.
Utrecht groeit, en behoudt haar charme van historische stad.
In Utrecht kiezen we voor de menselijke maat,is er een bed, een bad en een brood voor iedereen.
Als grote, stabiele partij in Utrecht de afgelopen 25 jaar zijn we verantwoordelijk voor veel beleid, hebben we Utrecht mede vormgegeven:
Het resultaat is een stad die op steeds meer internationale ranglijsten prijkt, en dat is iets om trots op te zijn.
Maar in woorden kun je niet wonen, en in lijstjes kun je niet werken.
We willen onze ogen daarom niet sluiten voor hetgeen niet goed gaat:
- de stijgende werkloosheid;
- de toename van het aantal uitkeringsgerechtigden;
- de groeiende kloof tussen arm en rijk.
Ook in onze stad, met als gevolg dat het binnenstedelijk gebied en populaire wijken steeds minder toegankelijk worden voor mensen met een kleine portemonnee.
Wij zullen de komende jaren dan ook blijven strijden voor een ongedeelde stad.
In een ongedeelde stad maakt het niet uit of je Halima of Heleen heet.
Niet op school, niet op je sportvereniging, niet op straat en niet bij een werkgever.
We willen dat Utrecht keihard strijd tegen discriminatie, ook op de arbeidsmarkt.
We willen dat de gemeente het goede voorbeeld geeft. Onder meer door bij de brievenselectie de persoonsgegevens van de sollicitant weg te laten.
Daarom zijn we mede-indiener van de motie over anoniem solliciteren.
In de ongedeelde stad woont de professor naast de prostituee, maar die laatste is vertrokken, met de noorderzon richting illegaliteit, en dat baart GroenLinks hele grote zorgen.
We twijfelen niet aan de reden dat de ramen gesloten dienden te worden.
Feit is dat er een onwenselijke situatie is ontstaan die in strijd is met de motivatie voor de legalisering van de prostitutie.
Daarom vragen wij het college om een onderzoek te doen naar de wenselijkheid van, en de mogelijkheden voor, uitbreiding van prostitutie in Utrecht.
Uitgangspunt van dit onderzoek wordt wat GroenLinks betreft de motivatie uit de memorie van toelichting voor legalisering van prostitutie.
Graag een toezegging van de burgemeester. Eventueel hebben wij een motie achter de hand.
In een ongedeelde stad heeft iedereen evenveel kansen om werk en privé te combineren.
Heeft iedereen net zoveel recht op vrije tijd; om te kiezen voor de zorg voor een naaste, of om een opleiding te doen,
GroenLinks gelooft dat een basisinkomen hiervoor zorgt. Volgens ons is het een stap naar een meer rechtvaardige samenleving.
Gratis geld zegt u?
In Utrecht hebben meer dan 9000 mensen een bijstandsuitkering. Ambities over de laagste werkloosheid van Nederland zijn prachtig, ook wij willen mensen graag van werk naar werk begeleiden, maar er is voor al deze mensen simpelweg niet genoeg werk.
Het restrictieve beleid, dat steeds strenger wordt, gaat uit van wantrouwen richting mensen. Maar dit zijn géén 9000 labbekakkers.
Dit zijn mensen die de intrinsieke motivatie hebben om iets van hun leven te willen maken. Wij gaan uit van het vertrouwen in mensen en geloven in een ontspannen samenleving, waarin zorg voor naasten en zelfontplooiing evenveel gewicht hebben als betaald werk.
Je hoeft niet te geloven in een basisinkomen, je kunt het ook gewoon onderzoeken. Laten we juist daarom een experiment doen.
Staatssecretaris Klijnsma heeft inmiddels aan GroenLinks aangegeven dat ze bereid is om experimenten met sociale bijstand toe te staan, als er een concreet plan ligt.
Wij vragen aan de wethouder om het in februari verschenen het GroenLinks-manifest: Een Sociale Bijstand als uitgangspunt te nemen voor het basisinkomenexperiment en dienen daarom een motie in waarvan het dictum luidt:
Verzoekt het college:
- Bij een dergelijk experiment in elk geval te kijken naar situaties waarin verplichtingen worden losgelaten en situaties waarin de mogelijkheid tot bijverdienen wordt verruimd;
- Bij de te meten effecten in elk geval te letten op:
1. de effecten op de uitvoeringslasten voor de gemeente;
2. de effecten op activering, het starten van een eigen bedrijf en het vinden van betaald werk;
3. de effecten op het welbevinden van de deelnemers;
De ongedeelde stad is een belangrijk onderwerp. Het maakt deel uit van de visie van GroenLinks op de gezonde, duurzame, sociale stad van de toekomst. Om die stad te bouwen moeten we blijvend innoveren;
gebruikmaken van de kennis in de stad; hebben we hoge ambities op het gebied van stedenbouw, verduurzaming en energietransitie.
Het bouwen aan de stad van de toekomst vraagt om constante vernieuwing, zonder dat we afscheid willen nemen van juist dat wat onze stad zo prachtig maakt.
GroenLinks wil dat het historische karakter van Utrecht behouden blijft.
Het behoud, het verduurzamen en hergebruiken van bestaande panden past in die visie.
Ontzettend blij en trots zijn we op het besluit van dit college om de bieb in het postkantoor op de Neude te huisvesten.
De bundeling van al het vastgoed bij de Utrechtse Vastgoed Organisatie biedt mogelijkheid voor het behoud en verduurzamen van vastgoed.
De wethouder erkent dat er op dit onderwerp nog veel te winnen is, en gaf bij de bespreking van de vastgoedrapportage aan open te staan voor suggesties van de raad.
Om de wethouder tegemoet te komen, dienen we daarom een motie in met het dictum:
Verzoekt het college,
Vanaf het Meerjarenperspectief Utrechts Vastgoed 2016 op overzichtelijke en, over de programma’s heen, vergelijkbare wijze te rapporteren over in elk geval: de gebruikerstevredenheid, de bezettingsgraad en de stand van zaken ten aanzien van de verduurzaming;
En verzoekt het college, de wethouder vastgoed vanuit zijn regierol samen met de programmawethouders ambities te laten formuleren op alle indicatoren en op deze ambities te sturen.
In de gezonde, duurzame, sociale stad van de toekomst overlijden er geen mensen als gevolg van vieze lucht. Dit is de reden dat Utrecht nu al verregaande maatregelen neemt om de lucht te verschonen.
En als het aan GroenLinks ligt, weren we op termijn ook de meest vuile scooters uit de stad.
Het onderzoek waaruit blijkt dat scooters 20 tot wel 2700 keer vuiler zijn dan een bestelbus. Waaruit blijkt dat de meest vervuilende brommers - minder dan een kwart van de brommervloot - de helft van de fijnstof uitstoten, is voor GroenLinks aanleiding voor actie: Maar we zijn realistisch en we weten dat je iets dergelijks niet van vandaag op morgen regelt, toch geeft een raadsuitspraak vandaag een helder perspectief.
Daarom dienen we een motie in, met het volgende dictum:
Verzoekt het college,
Bij de eerst volgende bespreking van de milieuzone naar aanleiding van de monitorgegevens in kaart te brengen of, hoe en wanneer brommers en scooters onder de reikwijdte van de milieuzone kunnen gaan vallen, om luchtkwaliteit en gezondheid in Utrecht te verbeteren,
En gaat over tot de orde van de dag,
Mens, dier en milieu staan centraal in onze duurzame, sociale stad van de toekomst.
Biodiversiteit in de stad is een onderwerp dat om aandacht vraagt, en om nadrukkelijke verbetering.
De wethouder werkt momenteel aan een Green Deal, waarin duidelijk moet worden op welke wijze de biodiversiteit in Utrecht verbeterd in vergelijking tot de huidige situatie. Dit zou uitmonden in een voorstel aan de raad.
Graag de toezegging dat wij een dergelijk voorstel voor de behandeling van de programmabegroting kunnen ontvangen.
In een ongedeelde stad worden mensen in staat gesteld hun eigen leven vorm te geven, ook als ze ziek of ouder zijn. Niet door mensen aan hun lot over te laten, maar door zorg in de buurt en hulp dicht bij huis te organiseren. Een gezonde stad van de toekomst kijkt vooruit en ziet dat de inzet van slimme technologie kan bijdragen aan de kwaliteit van leven en aan die ongedeelde stad. De slimme stad onderzoekt de mogelijkheden van slimme technologieën. Wij zijn dan ook blij met de toezegging van het college om hier serieus mee aan de slag te gaan en een hierover expertmeeting te organiseren.
Tot slot nog een ding:
Na de behandeling van de voorjaarsnota in de commissie stuitten we op de actie en gelijknamige stichting Vergroot de hoop. Deze stichting zamelt taxussnoeisel op dat vervolgens wordt gebruikt voor medicijnen tegen kanker. Wij vragen aan dit college om Utrecht aan te laten sluiten bij deze actie. Om een inzamelpunt voor taxussnoeisel te realiseren en deze actie te communiceren, zodat er zoveel mogelijk snoeisel wordt ingezameld.
Graag een toezegging van dit college. Eventueel hebben we een motie achter de hand.
Vergroot de hoop,
Nu ik er over nadenk, zou dit op zijn minst een drijfveer moeten zijn voor ons om hier te staan. Heel veel mensen hopen namelijk dat ze dezelfde kansen krijgen als anderen. Dat er werk voor ze is. Dat ze in goede gezondheid, in een ontspannen samenleving, hun leven zelf mogen inrichten. In een duurzame, gezonde, sociale, en ongedeelde stad.
Die hoop is niet ijdel, als het aan GroenLinks ligt, is het de realiteit van morgen.