GroenLinks heeft tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota gepleit voor een organische gebiedsontwikkeling voor het Westplein. De gemeente moet samen met bewoners, ondernemers en initiatieven uit de buurt een plan maken voor de tijdelijke inrichting van het Westplein. "Het Westplein bruist van de ideeën om -zelfs al is het tijdelijk- de leefbaarheid van het gebied te verbeteren", zegt fractievoorzitter Heleen de Boer.
Organische gebiedsontwikkeling is een gebiedsontwikkeling waarbij zonder eindbeeld, maar wel binnen een beperkt kader van randvoorwaarden en uitgangspunten, ruimte wordt geboden aan een tijdelijke invulling van een gebied door crowdfunding, maatschappelijke bottom-up initiatieven en financiering, nieuwe vormen van participatie (coproductie) en regelgeving. Het gebied Westplein en Lombokplein en omgeving leent zich bijzonder goed voor deze vorm van gebiedsontwikkeling, door de huidige planning, de ligging en de zeer actieve bewonersgroepen.
De denktank van GroenLinks Utrecht heeft de afgelopen vier maanden onderzocht wat de kansen zijn voor crowdfunding bij de ontwikkeling van het Westplein en hoe de gemeente meer faciliterend kan optreden bij dergelijk projecten in de stad. Een van de uitkomsten is de vandaag ingediende motie over organische gebiedsontwikkeling. Hieronder de resultaten van de denktank.
Vraagstuk Westplein
- Eindpresentatie Westplein (pdf)
- Faciliterende gemeente (docx)
- Voorgestelde moties (doc)
- Stakeholders - Organische ontwikkeling Westplein (pptx)
Definitie organische gebiedsontwikkeling: Organische gebiedsontwikkeling is een gebiedsontwikkeling waarbij zonder eindbeeld, maar wel binnen een beperkt kader van randvoorwaarden en uitgangspunten, ruimte wordt geboden aan een tijdelijke invulling van een gebied door crowdfunding, maatschappelijke bottom-up initiatieven en financiering, nieuwe vormen van participatie (coproductie) en regelgeving.