De panden aan de Van Sijpesteijnkade kunnen behouden blijven. Dat blijkt uit het raadsonderzoek waar GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg vorig jaar september via een motie om vroeg. Zwanenberg pleit al langer voor behoud van de panden en nu blijkt uit het onderzoek dat het technisch mogelijk is. "Dit is heel goed nieuws. We willen heel graag de historische bebouwing behouden en nu blijkt het technisch mogelijk. We zijn heel benieuwd naar de reacties van omwonenden op de uitkomsten."
Het onderzoeksbureau heeft geconstateerd dat de NS, als ontwikkelaar van dit deel van het Stationsgebied, vijf redenen heeft om de bebouwing aan de Van Sijpesteijnkade te willen slopen. Bij het onderzoek naar de mogelijkheden voor behoud van (een deel van) de bebouwing, heeft onderzoeksbureau Posad deze als uitgangspunt genomen. Vervolgens heeft het onderzoeksbureau gekeken naar mogelijke alternatieven en de consequenties daarvan.
Conclusie
Het onderzoek van Posad toont enerzijds aan dat de ontwerpvoorstellen, die uitgaan van de sloop van gebouwen aan de Van Sijpesteijnkade, een logisch gevolg zijn van eerdere besluitvorming. Anderzijds ziet Posad verschillende mogelijkheden om de bestaande bebouwing aan de Van Sijpesteijnkade te behouden. Het volledige rapport (45 Mb) is te downloaden via deze link.
Aanleiding
De raad heeft in zijn vergadering van 13 september 2012 met brede steun de actuele motie ‘Viva van Sijpsteijn part two’ van GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg aangenomen. Met deze motie werd besloten om een onafhankelijk bureau een inpassingstudie te laten uitvoeren naar de (on)mogelijkheden van behoud, dan wel inpassing, van de historische bebouwing van de Van Sijpesteijnkade. Vanuit de raad werd een begeleidingsgroep voor het onderzoek gevormd. Deze groep bestaat uit de ondertekenaars van de motie: Pepijn Zwanenberg (GroenLinks), Bart Beerlage (PvdA), Bram Fokke (D66), Andre van Schie (VVD), Tim Schipper (SP), Rene Kuijper (Groep Kuijper) en Mirjam Bikker (ChristenUnie).
Vervolg
Na de presentatie op 17 januari is er op 22 januari een raadsinformatieavond. Dan is er de gelegenheid voor omwonenden en andere betrokkenen om mee te praten over de resultaten van het onderzoek. Op basis van de uitkomsten vindt verdere bespreking van het rapport plaats in de commissie Stad en Ruimteop 29 januari. Afhankelijk van de uitkomsten van die bespreking zal het rapport aan de orde komen in raad.