De gemeenteraad heeft vandaag ingestemd met het uitvoeringsprogramma UtrechtseEnergie (2013-2014). Het programma heeft als doel in 2030 30% CO2 te besparen en 20% duurzameenergie op te wekken. Met het programma Utrechtse Energie ondersteunt de gemeente bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties met het besparen van energie en opwekken van duurzame energie. Dat alles in opmaat naar een klimaatneutrale stad in 2030.
GroenLinks is erg tevreden met de uitwerking van uitvoeringsprogramma en de plannen van wethouder De Rijk (GroenLinks). “Het besparen en opwekken van energie, het creëren van 'groene' banen en het verduurzamen van bedrijfssectoren, daar zijn we als GroenLinks erg trots op. En zetten we als stad beslissende stappen naar een klimaatneutraalUtrecht", zegt woordvoerder Steven de Vries.
In mei 2011 heeft de gemeenteraad het programma Utrechtse Energie vastgesteld. Hierin staan maatregelen rond de vijf thema's waarbij de gemeente samen met bewoners, bedrijven en organisaties aan de slag gaat om de CO2-uitstoot te verminderen. De vijf thema's zijn wonen, bedrijven, duurzaam vervoer, energieopwekking en eigen organisatie. Binnen de thema's biedt de gemeente tal van ondersteunende maatregelen aan, ondersteunt bij initiatieven voor schone energieopwekking en maakt afspraken met maatschappelijke instellingen en bedrijven.
GroenLinks-raadslid Steven de Vries vroeg het college een toezegging om alle gebouwen behorende tot het gemeentelijke vastgoed te voorzien van een energielabel. De Vries:"Sinds 2008 is er wetgeving om energielabels naast koelkasten en televisies ook op gebouwen toe te passen. De Gemeente Utrecht heeft dit echter tot nu toe alleen voor haar publieksgebouwen gedaan." Het college zegde dit toe en zal bij de voorjaarsnota 2013 een plan van aanpak naar de raad te sturen.Lees hier (http://utrecht.groenlinks.nl/node/89013) meer over het programma Utrechtse Energie