GroenLinks Utrecht heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld over de dienstverlening van de Regiotaxi. Met enige regelmaat ontvangt de fractie signalen over problemen bij het ophalen of wegbrengen van passagiers. Zo ook enkele weken geleden. Uiteindelijk moest de man, midden in de nacht, op eigen gelegenheid naar huis. Met een flinke hoofdwond tot gevolg.

De passagier, gebonden aan een zware elektrische rolstoel, reserveerde vooraf een terugrit met de regiotaxi na een avond in de stad. Woordvoerder Peter van Corler: "De taxi is gekomen, de chauffeur heeft even rondgekeken, kon zijn passagier niet direct vinden en is weer vertrokken. De passagier was wel aanwezig, maar in een ander zaaltje."

Toen er een half uur later gebeld werd naar de Regiotaxicentrale, meldde de telefonist van dienst dat de chauffeur naar huis was en de auto inmiddels in de garage stond. "Er kon niets geregeld worden. Ook andere opties, zoals een particulier taxibedrijf, waren niet meer beschikbaar. Daardoor moest de man zelf, in het donker, naar huis moest rijden. Uiteindelijk is hij met zijn elektrische rolstoel omgevallen met een flinke hoofdwond tot gevolg", aldus Van Corler.

GroenLinks maakt zich dan ook zorgen over de service van de Regiotaxi. Het gaat om een bijzonder kwetsbare groep mensen die een beroep doet op deze voorziening. "We willen van het college weten of zij op de hoogte is van dergelijke klachten en wat zij vindt van de manier waarop er met deze groep mensen wordt omgegaan", zegt Van Corler. Het vervoer vindt plaats onder verantwoordelijkheid van het Bestuur Regio Utrecht (BRU). "Daarom stellen we ook vragen aan het dagelijks bestuur van het BRU. Hoe denken zij de dienstverlening op niveau te houden, zeker nu er binnen een aantal maanden een nieuwe concessie volgt."

1. Zijn het College en het DB bekend met de signalen over de Regiotaxi waarbij het flink fout loopt, zoals in het hierboven beschreven voorbeeld? Hoe oordeelt het College/het DB hierover?

2.

Het is onvermijdelijk dat er wel eens wat fout gaat met de Regiotaxi. Dan is het zaak om de fout zo snel en goed mogelijk te herstellen. Welke afspraken zijn er gemaakt met de vervoerder over het herstellen van fouten, zoals het niet meenemen van passagiers als deze niet direct worden gezien?

3.

Het laatste klanttevredenheidsonderzoek op de website van de Regiotaxi stamt uit 2010. Is er daarna geen klanttevredenheidsonderzoek meer gedaan? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kan dat alsnog gepubliceerd worden?

4.

Voor het verzorgen van de Regiotaxi gaat per augustus 2013 een nieuwe concessie in. Kan het DB aangeven hoe het staat met de aanbesteding van de nieuwe concessie voor de Regiotaxi?

5.

Aan het eind van een lopende concessieperiode bestaat het risico dat het niveau van de dienstverlening minder wordt, bijvoorbeeld omdat de huidige concessiehouder niet opnieuw meedingt, er nog even zoveel mogelijk winst uit probeert te halen of zich niet wil inspannen als duidelijk is dat de concessie naar een andere vervoerder gaat. Hoe zorgt het DB er voor dat de dienstverlening van de Regiotaxi op niveau blijft, juist in de laatste maanden van de concessie?

Op het moment dat bleek dat de regiotaxi niet meer in actie zou komen, is er contact opgenomen met een regulier taxibedrijf. Toen ook zij geen mogelijkheden zagen om de man te helpen, is de politie en brandweer gebeld. Volgens de politie konden ook zij niets voor hem betekenen en was het zijn eigen verantwoordelijkheid om thuis te komen.

6. Wat moet iemand die aangewezen is op vervoer met de regiotaxi, volgens het college en het DB doen als de regiotaxi het laat afweten?