De fractie van GroenLinks heeft tijdens de commissievergadering over BASF gepleit voor een strenger handhavingsbeleid voor bedrijven met een groot veiligheidsrisico. GroenLinks-raadslid Steven de Vries: "In vergelijking met andere gemeente heeft Utrecht haar toezicht en handhaving goed op orde. Maar het mag wat ons betreft wel een tikkie strenger."

Inspectie
De Vries was kritisch over de praktijk van integrale inspecties. "Wij begrijpen uit ambtelijke navraag dat controles zeer ruim van te voren en gedetailleerd aangekondigd worden. Waarom gebeurt dit? Dat gebeurt bij integrale inspecties op bijvoorbeeld de Amsterdamse straatweg bij de brandweer, de belastingdienst, en de sociale zaken toch ook niet? Wij zouden het beter vinden als de inspectie onaangekondigd op de stoep staat", zegt De Vries.

Volksgezondheid
De directe aanleiding voor het debat was de geelbruine pluim die op 18 augustus jl. uit de fabriek van BASF ontsnapte. Uit antwoorden op de schriftelijk vragen die De Vries samen met GroenLinks-raadslid Heleen de Boer voorafgaand aan de commissievergadering stelde, bleek dat er bij het incident geen gevaar voor de volksgezondheid is ontstaan. "De normen zijn niet overtreden. BASF heeft een onderzoek verricht om herhaling te voorkomen. De gemeente heeft dit onderzoek beoordeeld en ter plaatse inspectie uitgevoerd. Daarbij zijn geen ongeregeldheden gevonden," aldus De Vries.

Informatievoorziening
GroenLinks begrijpt dat in de standaardprocedure tot nu toe, niet actief informatie wordt verstrekt aan de raad. Steven de Vries: "Het lijkt ons verstandig om dit voor bedrijven in de hoogste veiligheids- en milieurisico categorie in het vervolg wel te doen. Daarnaast hebben een aantal partijen in de raad in januari, maart en april van 2011, naar aanleiding van de brand in Moerdijk, zelf gevraagd om geïnformeerd te worden over de risico’s bij bedrijven in Utrecht. Terugkijkend lijkt het dat er niet geheel volledig geïnformeerd is."

Burgemeester
Na een korte schorsing antwoordde burgemeester Wolfsen dat het achteraf beter was geweest om de raad, gezien de aard van de vragen, toch te informeren over de door de inspectie geconstateerde gebreken bij BASF en de maatregelen die vanuit de gemeente richting BASF genomen werden. "De exacte aard van de overtredingen en het precieze aantal wist ik op het moment van antwoorden niet. Maar hoe meer informatie u krijgt en hoe sneller dat gebeurt, hoe beter dat zou zijn geweest. We hebben niks te verbergen. In het vervolg zullen we u dan ook veel actiever informeren over risicobedrijven", aldus burgemeester Wolfsen.