GroenLinks is teleurgesteld dat het college heeft ingestemd met de plannen van de NS om de Van Sijpesteijnkade te slopen, met uitzondering van het rijksmonument op nummer 25. GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg is dan ook zeer benieuwd naar de motivatie van NS om de historische panden niet in te passen in de nieuwe bebouwing.
Al op 17 september 2009 diende GroenLinks de motie ‘Viva Van Sijpesteijn’ in. Alleen het CDA stemde destijds tegen waarmee de sloop op korte termijn van de baan was. Zwanenberg: "De motie riep verder op om te bestuderen hoe de historische bebouwing zoveel mogelijk behouden, dan wel ingepast kon worden. We lezen in de commissiebrief dat de NS zorgvuldig alternatieven en consequenties heeft onderzocht maar toch onverkort wil vasthouden aan eerdere plannen. Wij zijn zeer benieuwd naar dat onderzoek en op welke wijze de NS behoud of inpassing van de bestaande panden precies heeft onderzocht."
Ondanks dat het NS Poort hun goed recht is te verwijzen naar eerdere gemaakte afspraken, getekende contracten en de eerder toegekende sloopvergunning, spijt het GroenLinks dat de NS onverkort blijft vasthouden aan sloop van dit bijzondere stukje Utrecht. "Het is eigenlijk het laatste stuk historische bebouwing dat het slagveld van Hoog Catharijne heeft overleefd", zegt Zwanenberg. Stichting Oud Utrecht, het Cuypers Genootschap, wijkraad west, wijkraad centrum en Bond Heemschut hebben de afgelopen jaren gepleit voor behoud van zoveel mogelijk panden aan de Leidsche trekvaart. Bond Heemschut plaatste de van Sijpesteijnkade in 2010 zelfs in zijn top 10 van meest bedreigde erfgoed in Nederland.
Zwanenberg vindt het dan ook cru om nu te lezen dat het laten staan van de oude bebouwing zou zorgen voor een mindere stedenbouwkundige kwaliteit. "Voor GroenLinks is het altijd van belang geweest te kijken naar behoud van zoveel mogelijk panden. De NS wil op deze plek een fors programma creëren van 200-300 woningen en 25.000 m2 kantoorruimte. Echter, de ingang van een parkeergarage aan de van Sijpesteijnkade, waarvoor 4 woningen gesloopt zouden moeten worden, is nieuw voor ons! En de doorgang naar het Forum, waarvoor twee extra panden moeten sneuvelen -inclusief een bijzonder pand gebouwd in Amsterdamse School stijl- kan wellicht wenselijk worden geacht door de NS, wij zijn daar nog helemaal niet van overtuigd. Zonder die extra plannen kunnen er wellicht zelfs zeven in plaats van één pand blijven staan."
"Een paar maanden geleden heeft een aantal bewoners uit Lombok eigenhandig de handen uit de mouwen gestoken, graffiti weggehaald en de panden van een frisse lik verf voorzien, omdat de panden steeds verder verpauperden. Het zou de NS hebben gesierd iets meer aan de kade én de bewoners van Utrecht gelegen te laten liggen", besluit Zwanenberg.
Lees ook:
Van Sijpesteijnkade opgeknapt door vrijwilligers - 26 maart 2012
Van Sijpesteijnkade bedreigd erfgoed - 15 maart 2010
Stand van zaken Van Sijpesteijnkade - 2 maart 2010
Van Sijpesteijnkade voorlopig gered - 29 oktober 2009