De gemeente Utrecht sluit op donderdag 14 juni een ‘Green Deal’ met de ministeries van Economische Zaken, Landbouw & Innovaties en Infrastructuur & Milieu. Green Deals zijn onderlinge afspraken om belemmeringen in regelgeving weg te nemen en duurzame initiatieven die ‘groene’ groei opleveren te ondersteunen. Het Rijk draagt bijna 700.000 euro bij voor drie initiatieven. Eén van de initiatieven is een experiment waardoor scholen zonne-energie aan buurtbewoners kunnen leveren.

Maar ook komt er een loket om bedrijven te ondersteunen bij het aanvragen van een vergunning voor Warmte Koude Opslag. Tenslotte is de overeenkomst een impuls voor schonere mobiliteit van Utrechtse bedrijven.

Wethouder Mirjam de Rijk van financiën, economie en milieu zal namens Utrecht symbolisch de deal tekenen tijdens een feestelijke bijeenkomst in Rijswijk. “We werken samen met het Rijk om de innovatievekracht van onze stad te versterken. Met deze Green Deal snijdt het mes aan meerdere kanten: groene banen, economische groei, energiebesparing en meer financiële ruimte bij scholen voor goed onderwijs.”
De Green Deal voor Utrecht zet in op de thema’s ondernemerschap, energieopwekking, scholen en mobiliteit. Voor ieder thema maken Utrecht en het Rijk afspraken over resultaten waarbij zowel de gemeente als de rijksoverheid investeert of garant staat. De uitvoering van de deal gebeurt in samenwerking met het Utrechtse bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen. Met de ondertekening op donderdag 14 juni zijn in totaal 130 Green Deals in Nederland gesloten. Namens de rijksoverheid ondertekenen minister Verhagen en staatssecretaris Atsma. In het kader van schone mobiliteit rijdt De Rijk donderdag dan ook met een elektrische auto naar Rijswijk.