De gemeenteraad van Utrecht heeft vandaag de Subsidieuitvraag Vernieuwend Welzijn vastgesteld. Aan de hand hiervan kan elke organisatie subsidie aanvragen voor welzijnswerk, zoals algemeen maatschappelijk werk, sociaal makelaarschap of het sociaal beheer van welzijnsaccommodaties. GroenLinks-raadslid Jamila Hamid noemt het een belangrijke stap richting de zo gewenste Civil Society.

Ondersteuning
"GroenLinks ziet de vernieuwing in het welzijnswerk als een belangrijke stap in het betrekken van de Utrechter bij zijn buurt. Beter benutten van sociaal kapitaal betekent  mensen meer verantwoordelijkheid geven en betrekken bij de realisatie van verschillende initiatieven in de stad. Er wordt meer nadruk gelegd op het zelfreddend en zelforganiserend vermogen van mensen. Maar dat betekent niet dat iedereen het zelf maar moet uitzoeken. Het is belangrijk dat in de Subsidieuitvraag is voorzien in de ondersteuning van de mantelzorgers, zodat ook ze deze waardevolle taak kunnen blijven uitvoeren", zegt woordvoerder Jamila Hamid.

Kerntaken
De uitvraag komt voort uit het gemeentelijke beleid ‘Vernieuwend Welzijn’ dat per 1 juli 2013 wordt ingevoerd. Daarin wordt het welzijnswerk op een nieuwe manier georganiseerd met twee belangrijke kerntaken. Het versterken van het zelforganiserend vermogen van de samenleving (Civil Society) door ondersteuning door het Sociaal Makelaarschap en het vergroten van de zelfredzaamheid door het bieden van informatievoorziening en cliëntondersteuning. Deze twee kerntaken van Vernieuwend Welzijn zijn leidend voor het nieuwe organisatiemodel. In de huidige opzet worden de twee kerntaken door één en dezelfde partij uitgevoerd. In de nieuwe uitvoeringsnota is vastgesteld de twee kerntaken afzonderlijk van elkaar te organiseren, omdat ze een zeer verschillend karakter hebben.

Sturing
De ondersteuning van cliënten en hen voorzien van informatie heeft als doel laagdrempelige en toegankelijke steun te bieden aan Utrechters die dat nodig hebben om hiermee zelfredzaamheid te versterken en het sociaal isolement te verminderen. Hamid: "We versterken de kwaliteit door deze kerntaak onder te brengen in één stedelijke organisatie met een outreachend karakter." Het Sociaal Makelaarschap is daarentegen gericht op het versterken van het zelforganiserend vermogen van individuen en groepen zoals gebeurt in een Civil Society. "Het Sociaal Makelaarschap is meer afhankelijk van de dynamiek in de buurten en wordt om deze reden dichtbij de inwoners en kleinschalig georganiseerd. Beiden vragen een andere sturing", aldus Jamila Hamid.

Amendement
Vernieuwend Welzijn brengt een ingrijpende verandering met zich mee voor de huidige aanbieders van het welzijnsbeleid. Met deze nieuwe manier van werken moet er voor gewaakt worden dat bestaande kwaliteiten en opgebouwd kapitaal niet verloren gaan. Hamid diende een amendement in waardoor borging en continuering van de opgebouwde netwerken, ervaringen en expertise van de huidige wijkwelzijnsorganisaties in de subsidieuitvraag werd vastgelegd. "De netwerken en ervaringen kunnen alleen geborgd worden als dat verwerkt is in de beoordelingscriteria. Daarom hebben we hier een wijzigingsvoorstel voor ingediend." Het amendement werd aangenomen.

Diversiteit
GroenLinks heeft er voortdurend voor gepleit om in de vernieuwing ook oog te hebben voor de diversiteit in de stad, mensen met een niet-Nederlandse afkomst, mensen met een beperking of GGZ problematiek en ouderen moeten zonder hoge drempels gebruik kunnen maken van de voorzieningen. Die voorwaarden zijn in de Subsidieuitvraag opgenomen. Organisaties die aan de uitvraag voldoen kunnen subsidie krijgen voor de uitvoering van het beleid. Als de subsidie toegekend wordt, kunnen zij vanaf 1 juli 2013 aan de slag.