De gemeenteraad heeft vanavond de Ontwikkelingsvisie Werkspoorkwartier vastgesteld. Het doel is dit gebied geleidelijk te laten transformeren tot een werklandschap voor stadsgeoriënteerde en creatieve bedrijvigheid. GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg is zeer tevreden over de visie. "Het is een lonkend perspectief, met aandacht voor cultuurhistorie en toegankelijkheid, voor een gebied dat lange tijd stiefmoederlijk bejegend werd."

"Met deze visie kan het Werkspoorkwartier uitgroeien tot een ruige hotspot in de stad waar plek is voor de grote creatieve klasse van Utrecht naast de nu bestaande bedrijvigheid. Utrecht toont hiermee dat zij daadwerkelijk werk maakt van haar slogan ‘Utrecht, stad van kennis en cultuur’", aldus Zwanenberg. Het gaat om dit terrein

In zijn bijdrage was Zwanenberg duidelijk: "Het is zaak dit gebied niet te gaan opleuken, straktrekken en meenemen in de vaart der volkeren, waardoor je het gevaar loopt dat binnen de kortst mogelijke tijd er alleen nog maar zogenaamd hippe commerciele bedrijven als MTV e.d. zitten. GroenLinks is van mening dat juist de tegendraadsheid, of, zoals het hier genoemd wordt, de averechtse kwaliteiten gekoesterd moeten/mogen worden."

GroenLinks onderschrijft de ambitie om het gebied meer openbaar te maken door middel van publiekstoegankelijkheid. De ideeen over horeca en het openen van het gebied, door middel van nieuwe routes, kunnen een goede kwaliteitsimpuls zijn om het gebied uitnodigender en beter toegankelijk te maken. "De fietsersbond hield tijdens de Raadsinformatieavond over het Werkspoorkwartier een pleidooi, dat we als GroenLinks onderschrijven", zegt het raadslid.

Zwanenberg kwam nog met een mooi idee om direct een goede richting aan het project mee te geven. "Wellicht is het idee het monumentale vrachtschip Stubnitz uit te nodigen om aan te meren bij het werkspoorkwartier? Deze 80 meter lange voormalige vissersboot doet al sinds 1993 dienst als cultureel centrum en heeft in die hoedanigheid al steden aangedaan als, bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Hamburg, Kopenhagen en Riga. Utrecht ontbreekt vooralsnog op dit lijstje en het zou een mooi zichtbaar momentum kunnen zijn waardoor iedereen weet welke richting Utrecht met het gebied uit wil."

Wat GroenLinks betreft moeten zo spoedig mogelijk aan de slag met het onder punt 11 genoemde beeld van particulier opdrachtgeverschap. Laat kunstenaars en creatieve ondernemers inderdaad de ruimte langs het spoor, oftewel de Spoorlaan, volbouwen. "Wat ons betreft hoeft dat niet op basis van tijdelijkheid, maar dat is wellicht overduidelijk", besluit Zwanenberg. Overigens zijn de Vlampijpateliers (http://vlampijpateliers.nl) al meer dan 10 jaar in dit gebied gevestigd.