Het college kan door met de wijkactieplannen voor de krachtwijken in de stad. Dat heeft de gemeenteraad afgelopen donderdag besloten. GroenLinks was en is voorstander van de krachtwijkenaanpak om de sociale positie van bewoners in de Utrechtse krachtwijken te verbeteren. "Het is goed om te zien dat er wordt ingezet op mensen die de hulp het hardste nodig hebben", zegt GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg.


"De aanpak is steeds meer 'bottom up' geworden en het college heeft de aanbevelingen uit het Berenschot rapport meegenomen in het beleid, waardoor er meer samenhang en focus is gekomen in de actieprogramma's", licht Zwanenberg toe. Door een integrale aanpak waarin de verschillende beleidsterreinen en organisaties beter met elkaar samenwerken, kunnen problemen in de krachtwijken effectiever worden aangepakt. "Daarnaast is het goed dat zoveel mogelijk initiatief bij de bewoners ligt en dat de professionals een faciliterende rol krijgen", aldus het raadslid.

GroenLinks pleitte bij monde van Zwanenberg voor het handhaven van succesvolle projecten. Deze moeten de komende tijd zoveel mogelijk overgaan naar regulier beleid. "Bij een aantal projecten is dat al gebeurd, zoals de vreedzame school en de vreedzame wijk, aanpak jongerenoverlast en de leerwerkbanen, maar daar zal de komende jaren nog een fikse slag in gemaakt moeten worden." De wethouder zegde toe de raad hier volgend jaar in een tussenrapportage van op de hoogte te stellen. In de gemeente Utrecht liggen vijf krachtwijken: Ondiep, Zuilen Oost, Kanaleneiland, Overvecht en Hoograven. Deze wijken kenmerken zich al enige jaren door ‘achterstands’-problematiek. Er zijn al diverse projecten, plannen en beleidsopgaven vastgesteld en in gang gezet. Door in te zetten op wonen, werken, leren, integratie en veiligheid wil Utrecht deze wijken veranderen naar gebieden waarin mensen kansen hebben en waar het prettig wonen is.