De fracties van GroenLinks en D66 hebben vandaag schriftelijke vragen gesteld over de duurzaamheidscore van de Universiteit Utrecht. De website De Utrechtse Internet Courant (DUIC) schreef vorige week, naar aanleiding van een onderzoek van duurzamestudent.nl, dat de Universiteit mager scoort op duurzaamheid.
Utrecht staat in de lijst met drie universiteiten op een gedeelde negende plaats met slechts drie plusjes uit 24 beoordelingscriteria. Opmerkelijk voor een universiteit die zegt duurzaamheid hoog in het vaandel te dragen, vinden de fracties.
Uit het juryrapport blijkt dat er vooral slecht gescoord wordt op de onderdelen CO2-uitstoot & Energie, Milieu, Duurzaam inkopen & Fairtrade en Nieuwbouw en Renovatie. De fracties van GroenLinks en D66 zien graag dat de universiteit ook op deze onderdelen goed scoort en hebben de volgende vragen aan het college gesteld:
- Is het College bekend met het onderzoek van duurzamestudent.nl?
- In hoeverre maken afspraken met de Universiteit Utrecht en andere grote energieverbruikers onderdeel uit van de doelstellingen in het programma “Utrechtse Energie”?
- In hoeverre zijn er in het kader van de Opgave Bedrijvigheid uit het programma “Utrechtse Energie” al resultaten geboekt als het gaat om de Universiteit Utrecht en bedrijventerrein De Uithof?
- Handhaving van de wettelijke verplichtingen voor energiebesparing (op basis van de Wet Milieubeheer) valt voor de Universiteit Utrecht onder de landelijke zogenaamde Meerjaren Afspraken (MJA). Heeft het College inzicht in hoeverre deze afspraken succesvol zijn?
- Bent u bereid (aanvullend op de landelijke MJA) een convenant op basis van vrijwilligheid uit te werken met de Universiteit om de duurzaamheid van de instelling te verbeteren en eventueel te handhaven waar dat mogelijk is? Zo neen, waarom niet?
(Link naar artikel DUIC)