GroenLinks Utrecht trok afgelopen maandag 12 maart naar het Hart van Noord in Kanaleneiland om met direct betrokkenen te praten over de twaalfminners in de wijk. Dat om een beter beeld te krijgen van de problematiek van deze kinderen onder de twaalf. Hoe kunnen zij zich optimaal ontwikkelen? Tegen welke problemen lopen ouders, scholen en hulpverleners aan? En wat zijn mogelijke oplossingen?

Het publiek dat op de bijeenkomst afkwam was divers. Zo waren er leerkrachten, een intern begeleider (IB'er) en een directrice van een basisschool, de Wijkmanager en vertegenwoordigers van Mitros, El Amal en Doenja aanwezig. In groepen werd vervolgens gesproken over de oorzaken van problematisch gedrag bij kinderen onder de twaalf en gefilosofeerd over mogelijke oplossingen.

Problemen
Een van de problemen die de onderwijzers signaleerden als knelpunt is het gebrek aan primaire verzorging. Zo komt het regelmatig voor dat kinderen zonder ontbijt naar school moeten. Of in de winter in zomerkleding naar school worden gestuurd. Ouders zien niet altijd wat er gebeurt op school, maar ook na schooltijd ontbreekt het sommige ouders aan grip op hun kroost. Ze weten niet altijd hoe ze de problemen effectief aan kunnen pakken. Een grote groep ouders mijdt zelfs de school. Een leerkracht meldde dat van de veertien kinderen in haar klas er maar van vier de ouders op de periodieke oudergesprekken komen. Dan is het is lastig om structureel contact te houden met ouders. Een flink deel daarvan is analfabeet. Voor ouders en kinderen blijkt het lastig om Nederlands te leren in Kanaleneiland. Het is een 'eiland' van niet-westerse allochtonen in een zee van Nederlandssprekenden. Kinderen leren hun moedertaal noch het Nederlands goed. Daardoor is het vaak moeilijk communiceren met ouders.

Oplossingen
De consensus onder aanwezigen was dat er veel kan verbeteren op gebied van samenwerking. Door meer sturing en een duidelijke regierol van de wijkmanager kan de samenwerking tussen de verschillende betrokken instanties als Doenja, JOU, politie, het wijkbureau en school versterkt worden. Het is belangrijk dat iedereen van elkaar weet wat men doet. Daarnaast werd veel genoemd dat betrokkenen kinderen moeten stimuleren hun talenten te ontwikkelen. Door te investeren in het talent van elk individu en uit te gaan van wat iemand zelf kan en leuk vindt, is het mogelijk de negatieve gedragsspiraal te doorbreken.

Uit het publiek kwam de tip dat ouders meer handvatten moeten krijgen om zelf verantwoordelijkheid te kunnen nemen. In reactie daarop pleitte een ander er juist voor dat professionals de leiding nemen en voor structuur zorgen. Ten slotte werd de vraag opgeroepen of een opvoedcursus, al dan niet verplicht, een goed idee is.

GroenLinks organiseert op 17 september 2012, wederom in het Hart van Noord, een nieuwe bijeenkomst om met dezelfde groep betrokkenen te onderzoeken hoe de vlag er na een half jaar bij hangt en welke stappen er tegen die tijd vooruit zijn gezet.