Groenlinks raadslid Pepijn Zwanenberg heeft vanavond in de gemeenteraadsvergadering mondelinge vragen gesteld over het verdwijnen van het gratis festival Counter Culture. De stichting die het festival organiseert kan naar eigen zeggen door verscherpte regelgeving en hoge kosten onmogelijk nog een gratis festival op poten zetten.

Na de eerste editie op het Lepelenburg werd het festival in de loop der jaren steeds verder het centrum van Utrecht uitgedreven. Redenen die hiervoor werden gegeven waren geluidsoverlast of dat slechts een beperkt aantal festivals jaarlijks op een bepaalde locatie mocht plaatsvinden.

Zwanenberg: "Na het vijfde jaar komt de gemeente Utrecht alleen met locaties die buiten de stadsgrenzen, sfeerloos of te klein zijn. Of ze moeten uitwijken naar locaties van Recreatie Midden Nederland. Maar die vragen dan weer een dermate hoog bedrag, dat het onbetaalbaar is voor non-commerciele organisaties als Counter Culture."

Elk jaar worden de regels rondom het houden van een festival flink aangescherpt. Bijvoorbeeld regels voor beveiliging, zegt Zwanenberg. "Counter Culture regelde in het verleden de beveiliging altijd zelf, zonder dat dit enig probleem opleverde. Toch wordt het nu verplicht gesteld een gecertificeerd beveiligingsbedrijf in te huren. Iets wat een behoorlijke kostenpost is." Een ander voorbeeld is dat er speciale dranghekken moeten worden gehuurd van één bepaald bedrijf. Andere dranghekken mogen niet. Ook hier hangt een behoorlijk prijskaartje aan.

Ook bevrijdingsfestival Utrecht heeft al jaren te maken met strenge veiligheidseisen waardoor er meer budget uitgeven moet worden aan veiligheid dan aan het programma. Volgens het festival heeft de gemeente Utrecht 'zo ongeveer de strengste veiligheidseisen van Nederland'.

Utrecht wil culturele hoofdstad 2018 worden en wat GroenLinks betreft was het Counter Culture een unieke aanvulling op het culture leven van Utrecht en we zouden het doodzonde vinden als zo’n kleinschalig, non-profit festival wat louter draait op vrijwilligers zou verdwijnen.

Daarom hebben wij de volgende vragen:

1. Is het college het met GroenLinks eens dat Counter Culture een waardevolle aanvulling is aan het aanbod van cultuur en festivals en dat het doodzonde zou zijn als het festival zou verdwijnen?

2. Is het college het met GroenLinks eens dat er gekeken moet worden hoe binnen de grenzen van veiligheid maar ook binnen de grenzen van een kleine non-profit club als Counter Culture het festival een doorstart kan maken bínnen de gemeentegrenzen?

3. GroenLinks heeft eerder ook van andere festivals gehoord dat de steeds strengere eisen van de gemeente leiden tot veel extra kosten en ook leiden tot onbegrip bij organisaties. Natuurlijk moet de veiligheid zoveel mogelijk gegarandeerd worden maar is het college het met ons eens dat elke locatie en elk festival zijn eigen unieke karakter heeft en dat door ook veel meer naar gekeken zou moeten/mogen worden?

4. Ziet het college mogelijkheden voor meer maatwerk als het gaat om de veiligheidseisen aan festivals en evenementen en zo ja, hoe denkt zij hier vorm aan te geven?

UPDATE
De burgemeester antwoordde dat hij actief contact zal gaan zoeken met de stichting om te kijken of er toch nog een andere plek te vinden is voor Counter Culture.