De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag ingestemd met het voorstel Bouwen aan de stad. Het voorstel behelst nieuwe samenwerkingsafspraken tussen de gemeente en de vijf Utrechtse Woningcorporaties om te komen tot een totaalpakket van enerzijds investeringen door de corporaties en anderzijds beleidsmatige afspraken om de gewenste woningproductie te stimuleren.
Kleinschalig
GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg is erg blij dat er wordt afgestapt van de grootschalige gebiedsplannen. "We gaan terug naar een meer kleinschalige en organische manier van herstructurering. 'Make no big plans' zei een stedebouwkundige een aantal jaar geleden al op het herstructureringssymposium Social Design. GroenLinks is het daar al jarenlang van harte mee eens en is zeer tevreden dat dit nu ook in deze nieuwe afspraken zit."
Bijsturen
Als gevolg van de economische crisis is de woningmarkt sterk gestagneerd. Woningen staan langer te koop, het aantal verkochte woningen is fors gedaald en de woningproductie is sterk gereduceerd. Juist daarom is een intensieve samenwerking tussen gemeente en corporaties en een gezamenlijk focus belangrijk. Daardoor kan in een vroegtijdig stadium de juiste afstemming gezocht worden. "Op basis van de situatie in de wijk, participatie en economische situatie kan er jaarlijks geactualiseerd worden en kunnen plannen bijgestuurd worden in plaats van vast te houden aan iets, omdat het nu eenmaal ooit op papier is gezet. Hou het dus zoveel mogelijk open en neem bewoners maximaal mee in de beslissing over hun complex."
Sloop en nieuwbouw
GroenLinks vraagt zich af hoe de in het verleden aangenomen gebiedsplannen voor sloop of nieuwbouw verder gaan. Zeker nu blijkt dat nieuwbouw koopwoningen in bijvoorbeeld Kanaleneiland erg slecht verkopen. Er zijn inmiddels al een aantal koopwoningen omgezet naar huurwoningen. Zwanenberg: "Ik denk dat herijking of bijsturing van deze plannen eerder wel, dan niet aan de orde zullen zijn. Dat heeft ook onze voorkeur boven eventueel uitstellen van plannen waardoor bewoners uiteindelijk de dupe zijn, doordat ze in wurgende onzekerheid zitten in een woning die beter 5 jaar daarvoor al een opknapbeurt had moeten krijgen. Daarom ben ik blij met de toezegging van de wethouder dat hij zich voor complexen die jarenlang zijn blijven hangen tussen hoop en vrees, zoals complex 507 en Spinozaplantsoen, extra zal inspannen." Verder stelt GroenLinks, in plaats van sloop, renovatie van panden in Kanaleneiland voor, ten behoeve van ateliers.
Duurzaamheid
Een kernwaarde in de afspraken is duurzaamheid. Corporaties gaan gezamenlijk zorgen voor minimaal 20% CO2 reductie in tien jaar. Bij al geplande renovaties wordt voorrang gegeven aan woningen met de lagere energielabels, beginnende bij C. "Twintig procent is lager dan de dertig procent reductie die het college als ambitie heeft, maar we snappen dat dit moeilijk is in deze tijden en tellen onze zegeningen. Het is fantastisch dat duurzaamheid voor het eerst zo duidelijk terug te vinden in afspraken tussen corporaties en gemeente. Het beter isoleren van woningen is goed voor de stad én voor de portemonnee van de huurders. De energiekosten zullen stijgen en daarom zijn die duurzaamheidambities niet alleen groen maar ook links", aldus Zwanenberg.
Concreet
Er komen in de periode tot 1 januari 2016 ongeveer 6.200 nieuwbouwwoningen bij. Daarnaast wordt er substantieel meer gerenoveerd dan voorheen: zo'n 6.300 renovaties staan gepland voor dezelfde periode. Er wordt hard gewerkt aan de realisatie van sociale huurwoningen met een huur tussen de 550,- en 652,- Euro, een categorie waar Utrecht onvoldoende woningen in heeft. Om ervoor te zorgen dat er voldoende woningen beschikbaar zijn voor mensen met een laag inkomen, garanderen de woningcorporaties een minimale voorraad van 44.000 woningen bestemd voor sociale huur. Verder wordt het programma Krachtwijken voortgezet op zowel sociaal als fysiek terrein. De komende twee jaar investeren de corporaties ruim 6 miljoen Euro per jaar aan sociale maatregelen en bijna 9 miljoen Euro per jaar op fysiek terrein. De gemeente investeert tot 2015 4 miljoen Euro per jaar.
Productieprogramma's
GroenLinks is enthousiast over de plannen met uitzondering van beslispunt 2. Daarin staat dat de gemeenteraad instemt met de productieprogramma's van de corporaties. Zwanenberg: "Wij kunnen niet nu al instemmen met de productieprogramma’s. Wij zullen bij elk afzonderlijk plan een belangenafweging maken." Daartoe diende Zwanenberg een amendement in dat werd overgenomen door het college.