GroenLinks is verbouwereerd over de zaken die aan het licht zijn gekomen bij de subsidieverlening aan de stichting Jongeren in Actie. Het oneigenlijk gebruik van subsidiegelden, onvoldoende controle op de uitvoering en een onwenselijke vermenging van functies en dat alles zonder een vastgelegd mandaat. GroenLinks pleitte vanmiddag in de commissie Mens en Samenleving dan ook voor een grondig onderzoek naar de manier waarop de gemeente Utrecht subsidie verleent.
Onderzoek
De subcommissie financiën zou volgens fractievoorzitter Marry Mos kunnen laten onderzoeken hoe groot het probleem is en welke hiaten er zitten in de gemeentelijke subsidieverstrekking. Maar ook een raadsonderzoek kan een antwoord bieden op de vraag of het voorval met de stichting JIA een incident is of dat het illustratief is voor de wijze van werken bij de systematiek van leefbaarheidbudgetten."Wij willen het naadje van de kous weten. Er moet heel precies worden uitgezocht hoe groot de omvang is van deze manier van werken. De subcommissie kan de Interne Audit Afdeling laten uitzoeken welke systeemfouten er zitten in onze manier van subsidieverlening en hoe we die kunnen oplossen. Maar ook een raadsonderzoek behoort tot de mogelijkheden", zegt Mos.
Mandaat
Voor de toekenning van subsidie moet het college een besluit nemen of moet de betrokken wethouder een mandaat hebben. In het geval van Jongeren in Actie ontbrak het aan beiden. Er zijn wijkactieplannen vastgesteld, maar er is niet besloten dat de wethouder krachtwijken samen met de wijkwethouder konden beslissen over de besteding van de 3,8 miljoen euro voor bewonersinitiatieven. Verantwoordelijk wethouder Harrie Bosch (PvdA):"Het is niet vertaald naar een concreet bestuurlijk mandaat. Het ontbreken van dat mandaat is een tekortkoming en dat gaan we op korte termijn oplossen. Vanaf nu zal dan ook geen enkel project boven de vijftigduizend euro gehonoreerd worden, zonder dat het in het college is besloten. Het ontbreken van het mandaat is niet professioneel. Die Bestuurlijke verantwoordelijkheid ligt bij mij, die voel ik ook. Ik heb er onvoldoende op toegezien om dit goed vast te leggen. Laat ik het maar zeggen, ik heb spijt van de gebruikte terminologie. Het had niet zo mogen gaan."
Maatregelen
Wethouder Victor Everhardt (D66) meldde dat er niet op deze manier met gemeenschapsgeld omgegaan mag worden. Het interne onderzoek heeft veel aan het licht gebracht, waarop het college meteen actie heeft ondernomen. Everhardt:"Het eerste besluit is dat de banden met de stichting per direct zijn gestopt. Ten tweede vorderen we de ruim overschreden coördinatiekosten terug. Daarnaast is het niet acceptabel dat er geen informatie is geleverd onder het mom van privacy. Het college wil die informatie alsnog, binnen vier weken, zien. Ook de dertigduizend euro aan te veel betaalde subsidie voor stagemakelaars moet terug, omdat afspraken niet zijn nagekomen." Over de samenstelling van de stichting, waarbij de enige uitvoerder ook het stichtingsbestuur vormde, zei Everhardt dat het formeel kon, maar niet wenselijk is. Om dat te voorkomen wordt de Algemene Subsidie Verordening die stamt uit 2008 aangepast. Voor het eind van het jaar zal de raad hierover vergaderen.
Toekomst
GroenLinks is en blijft een groot voorstander van het geven van kansen aan vernieuwende initiatieven. Maar er moet kritischer gekeken worden naar het toekennen van subsidie aan projecten, hoe enthousiast betrokkenen er op het oog ook over zijn. Marry Mos:"Het is daarom goed dat de gemeente gaat werken met één subsidieloket, waardoor er meer controle is op het toekennen van de stroom van aanvragen en er monitoring van de projecten zelf is. Voor verdere aanscherpingen van het beleid moeten we wachten op de resultaten van een grondig onderzoek." Volgende week donderdag zal de gemeenteraad verder debatteren en besluiten of er een onderzoek wordt ingesteld en welke vorm dat onderzoek dan krijgt.