GroenLinks is positief over het idee om het welzijnsbeleid te vernieuwen. Gemeentes moeten steeds meer taken uitvoeren met steeds minder budget en dat dwingt ook Utrecht tot het maken van keuzes en het efficiënter inrichten van het welzijnsbeleid. Wat GroenLinks daarbij zeker niet uit het oog zal verliezen is de zorg voor de meest kwetsbaren in de samenleving. Dat zegt GroenLinks raadslid Jamila Hamid.

Donderdag wordt het voorstel Vernieuwend Welzijn in de commissie Mens en Samenleving besproken. "GroenLinks hecht veel waarde aan de kracht, de talenten en de eigenwaarde van het individu en de zorg voor mensen die het nodig hebben. Dat blijft onverminderd onze inzet.", aldus Jamila Hamid. 

Civil Society
Met de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verlegt de overheid haar verantwoordelijkheden naar het maatschappelijk middenveld én de burger; de civil society. De beschikbare middelen zullen de komende jaren stagneren of verminderen. Dit vraagt om herbezinning op het welzijnsbeleid. Jamila Hamid: "In Utrecht worden veel maatschappelijke initiatieven op buurtniveau en op stedelijk niveau ontwikkeld en al dan niet met steun van de gemeente uitgevoerd. Deze initiatieven moeten binnen Vernieuwend Welzijn een rol blijven krijgen en wellicht als voorbeeld functioneren voor de nieuwe initiatieven. Zeker waar zij doelgroepen bereiken die niet door het reguliere welzijnswerk worden bereikt, zoals Al Amal en de voorleesexpress."

Sociale makelaar
De functie van sociaal makelaar wordt in Vernieuwend Welzijn ingezet om de bewoners te betrekken bij de wijkinitiatieven en ze daarbij te adviseren en aan elkaar te linken. Onduidelijk is nog of de sociale makelaar ook een functie heeft in de ondersteuning van de uitvoering van de activiteiten. Ook als het gaat om het organisatorische werk. "GroenLinks vindt het belangrijk dat mensen en organisaties die activiteiten willen organiseren hiertoe in de gelegenheid worden gesteld en hiervoor de financiële middelen krijgen. Het is van belang om als gemeente aan te geven welk basis aanbod noodzakelijk is voor het welzijnsbeleid in de wijk. Ook gericht op het tegengaan van isolement en eenzaamheid. Sommige bewoners beschikken bijvoorbeeld niet over de mogelijkheden of vaardigheden om alles zelf te organiseren. Dat is een nadrukkelijk taak voor de sociaal makelaar.", aldus het GroenLinks raadslid.

Jongeren
In het document Vernieuwend Welzijn wordt aangegeven dat Jongerenwerk zich niet met de individuele hulpverlening gaat bezig houden. Daarom vindt GroenLinks het belangrijk om te weten hoe de gemeente het wijkgerichte jongerenwerk in stand houdt en hoe de samenwerking met de welzijnsorganisaties wordt afgestemd. Zo moeten er voldoende voorzieningen zijn voor alle jongeren in een wijk. Maar er zijn meer zorgpunten, zegt Jamila Hamid: "Jongeren met problemen worden doorverwezen naar organisaties als MEE en Altrecht. Maar in de nota wordt niet gesproken over de jongeren die buiten de doelgroep van MEE en Altrecht vallen. Terwijl de Wet op Jeugdzorg duidelijk aangeeft dat gemeenten de taak hebben om de eerste preventieve, laagdrempelige hulpverlening aan jongeren te bieden om juist te voorkomen dat ze een beroep moeten doen op de zwaardere zorg van bijvoorbeeld Altrecht."

Maatschappelijke initiatieven
Initiatieven voor en door bewoners moeten worden toegejuicht, zeker in de door de gemeente beoogde Civil Society. Dat kan alleen als er ook budget voor wordt vrij gemaakt. "Bewoners moeten rechtstreeks naar de gemeente kunnen stappen en hun aanvragen bij de gemeente kunnen indienen. Daarom vragen we de wethouder hier structureel en voldoende geld voor vrij te maken."