Goed onderwijs is ontzettend belangrijk. Met name het VMBO kan nog wel een kwalitatief zetje in de rug gebruiken. Vandaag besprak de gemeenteraad het Aanvalsplan VMBO. Een plan dat de kwaliteit op VMBO-scholen moet verbeteren. GroenLinks zet een aantal belangrijke kanttekeningen bij het plan.

In grote lijnen kan de fractie meegaan in de voorstellen die het plan doet. Zo is GroenLinks voor het verbeteren van de kwaliteit van de scholen zelf, het verbeteren van de condities waaronder de VMBO's opereren en voor het extern positioneren van de Utrechtse VMBO's. Maar er zijn bij het Aanvalsplan even zo belangrijke kanttekeningen te maken. Niki Schipper: "Ik heb grote moeite met de definitie kwalitatief verbeteren wanneer het college daarmee een veel te grote school van meer dan 600 leerlingen bedoelt. Er komt een grote school in Overvecht en de school in oost gaat dicht. Volgens het college is een kleine school in Oost niet levensvatbaar. GroenLinks ziet hier juist een kans!" 

Door VMBO's een duidelijk profiel te geven kan een kleiner leerlingenaantal juist een voordeel opleveren. Een grafische VMBO, gespecialiseerd in het aanbieden van grafisch onderwijs, kan prima bestaan met een kleiner aantal leerlingen. Omdat niet elke leerling zich voor hiervoor interesseert, wordt de school een specialistische VMBO waar er meer aandacht en zorg is voor de leerlingen. Dat leidt tot minder uitval en dus tot een kwalitatief beter VMBO.

Een ander belangrijk bezwaar is de bezorgdheid over de uitvoering van het plan. De ambities van het college en schoolbesturen zijn uitstekend, maar helaas voor de raad niet toetsbaar. Het enige punt waar de raad grip op heeft is de huisvesting van scholen. Daarom gaat het GroenLinks te ver om zonder verdere concrete toezeggingen in te stemmen met dit plan. "Een verbeterde doorstroming van VMBO naar MBO, scherpere profilering van scholen, meer en bevlogen leraren, doorgaande leerlijnen, we moeten er maar op vertrouwen dat het allemaal zo werkt zoals nu in het aanvalsplan wordt voorgesteld. Garanties zijn nodig voor een kwaliteitsslag."

Ondanks de bezwaren werd het Aanvalsplan VMBO door een meerderheid in de raad aangenomen.