Uit de beantwoording van het college op schriftelijke vragen van GroenLinksraadsleden Marry Mos en Peter van Corler blijkt dat maar liefst twintig procent van de Utrechtse bevolking te maken heeft met een vorm van verkeerslawaai. Het wegverkeer is koploper en zorgt voor het grootste deel van de overlast met ruim vijftien procent. Verder zijn scooters een grote bron van ergernis en stoort een kleine twee procent zich aan passerende treinen.

Aanleiding voor het stellen van de vragen is de bezorgdheid die er bij GroenLinks leeft over de gevolgen die geluidsoverlast heeft op de gezondheid van omwonenden.

Het is al geruime tijd bekend dat geluidshinder kan leiden tot ernstige gezondheidsschade, zoals ernstige verstoring van de slaap, stress, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, concentratie problemen en een negatief effect op leerprestaties. Marry Mos: "Met de bekendmaking van deze beschamend hoge percentages kan de gemeente niet anders dan nu ook echt actie ondernemen om geluidshinder tegen te gaan."

Volgens de Wet Geluidshinder en de Europese Richtlijn Omgevingslawaai zijn gemeenten verplicht om geluidshinder te bestrijden. Daarbij dient een volgorde te worden gehanteerd. Ten eerste, maatregelen aan de bron (zoals verkeersmaatregelen en stiller materiaal), dan overdrachtsmaatregelen (zoals geluidsschermen of grotere afstand tussen de geluidsbron en ontvanger) en tot slot maatregelen bij de ontvanger (zoals gevelisolatie bij woningen). 

Volgens Europese regelgeving dienden gemeenten voor mei 2008 een Actieplan Geluid op te stellen, waarin wordt aangegeven welke geluidsknelpunten er in de stad zijn, wat het ambitieniveau voor verbetering is en welke maatregelen er daadwerkelijk getroffen zullen gaan worden. Uit de beantwoording blijkt dat het college aan het eind van dit jaar met een dergelijk Actieplan komt, waarin ook instanties als de GG&GD betrokken worden om de opstellers van advies te voorzien.

GroenLinks is blij met de toezegging dat het plan aan het eind van dit jaar eindelijk klaar is, maar vindt het een slechte zaak dat er intussen wel allerlei verkeersbesluiten worden genomen die invloed hebben op het verkeerslawaai. Raadslid Van Corler:" Het wegverkeer is in Utrecht de grootste veroorzaker van geluidshinder. Juist daarom is het verstandig om vóór het nemen van grote verkeersmaatregelen met elkaar overeenstemming te hebben waar we als stad naartoe willen inzake geluidhinder. Helaas kiest het college er voor eerst maatregelen te nemen voor de autobereikbaarheid en pas daarna besluiten te nemen voor het verminderen van geluidhinder.”