GroenLinks heeft in de commissie Stad & Ruimte van 12 mei bepleit bij wethouder Jansen (stationsgebied, monumenten en wijkwethouder van west) om zich in te zetten voor behoud van de van Sijpesteijnkade. Het merendeel van de panden is in bezit van NS Poort die onlangs een sloopvergunning heeft aangevraagd voor alle gebouwen met uitzondering van nummer 1 en 3, eigendom van de gemeente, en nummer 25, een rijksmonument.

In het Masterplan voor dit gebied werd nog uitgegaan van behoud van de nummers 23 en 25. GroenLinks is altijd voorstander geweest van het behoud van dit laatste oude stukje van de Utrechtse stationsbuurt.

Toen Oud Utrecht in februari een notitie aanbood over de van Sijpesteijnkade die pleitte voor behoud en die ondersteund werd door clubs als Heemschut, het Cuypers Genootschap en diverse organisaties uit Lombok, agendeerde GroenLinks het voor een raadsinformatie avond en de commissie. Het pleidooi voor behoud werd gesteund door vrijwel alle fracties, met uitzondering van het CDA en Leefbaar Utrecht. Toch vond de wethouder dat geen reden om er bij NS Poort voor te pleiten om de straat te behouden. Hij wist namelijk al wat hun antwoord zou zijn; nee. Hiermee legde de wethouder de wens van een meerderheid dus naast zich neer.

Daarnaast pleitte GroenLinks ervoor de sloopvergunning aan NS Poort sowieso pas te verlenen nadat er een bouwvergunning was. Nu gaan de gebouwen in het najaar plat om te dienen als bouwterrein voor het stadskantoor. Terwijl er nog geen enkele bouwaanvraag hiervoor is ingediend. Maar ook dit was niet aan de wethouder besteed. Ondanks dat in de directe omgeving de Kop van Lombok al jaren braak ligt én Vredenburg al jaren geleden gesloopt werd terwijl dat proces ook al geruime tijd stil ligt.

Tweemaal een gemiste kans dus voor de wethouder. En hiermee is het helaas einde verhaal voor het laatste stuk van het oude Utrechtse stationsgebied.


Lees hier het persbericht van Oud Utrecht

Lees hier hoe breed de steun is