Burgemeester Aleid Wolfsen heeft vandaag tijdens de raadsvergadering diepe spijt betuigd over zijn bemoeienis met een artikel in Ons Utrecht. Naar eigen zeggen had de burgemeester niet zelf contact met de redactie en de uitgever mogen hebben. Dat dit toch is gebeurd noemde hij meer dan spijtig. GroenLinks vindt het vermogen tot zelfreflectie van de burgemeester prijzenswaardig. Maar wat de fractie zorgen baart, is dat het mistig blijft rond het communicatiebeleid van de gemeente.
Volgens Wolfsen is door een ambtenaar van de afdeling communicatie in een telefoongesprek met de uitgever gesuggereerd dat er over eventuele kosten voor het herdrukken van Ons Utrecht 'wel valt te praten'. Dat vindt GroenLinks meer dan zorgwekkend. Het kan en mag niet zo zijn dat de gemeente zich gaat bemoeien met inhoudelijke publicaties en daarbij financiële middelen inzet om haar doel te bereiken.
Daarom steunde GroenLinks, samen met de SP, Leefbaar Utrecht en Groep Mossel, een motie van D'66 om een raadsonderzoek in te stellen naar de hele gang van zaken. Een raadsonderzoek is te vergelijken met een parlementair onderzoek, maar dan op gemeentelijk niveau. Het raadsonderzoek zou moeten dienen als een gelegenheid om alle betrokken partijen, inclusief journalisten, te horen, zodat duidelijk wordt wat er precies is misgegaan en wat voor lessen er voor de toekomst te trekken zijn.
De motie werd niet gesteund door de collegepartijen PvdA, CDA, ChristenUnie en de nieuwe coalitiepartner VVD en kon daardoor niet worden aangenomen. De partijen bleven zich scharen achter het communicatiebeleid van de gemeente en ontlopen daarmee hun verantwoordelijkheid als gekozen toezichthouders op het correct functioneren van het ambtelijk apparaat. GroenLinks wil dat het voorval van afgelopen week als casus dient en duidelijke richtlijnen oplevert over hoe een gemeente en met name een burgervader in de toekomst zeker niet moet handelen.