Met hun motie doen GroenLinks en de PvdA een expliciete oproep aan Utrechtse instellingen,  waaronder de Universiteit Utrecht, andere onderwijsinstellingen en bedrijven in de stad om hun banden met Israëlische instellingen te verbreken. Ook wordt de provincie Utrecht gevraagd geen producten of diensten meer in te kopen die gelieerd zijn aan Israëlische staatsbedrijven. Daarnaast wordt richting de rijksoverheid opgeroepen tot een wapenembargo en economische sancties.

Voorbeeldfunctie
De directe aanleiding voor deze motie is een inwonersmotie, die ook vandaag wordt ingediend. Die vraagt in vergelijkbare bewoordingen aandacht voor de verantwoordelijkheid van maatschappelijke instellingen in Utrecht bij de dramatische situatie in Gaza. Medhat Alimawi van Utrecht4Palestine vertelde tijdens het debat in de raad hoe zijn neef vorige week bij een voedselpunt is neergeschoten en vermoord. Hij vervolgde: “Nederland is momenteel de grootste Europese investeerder in Israël. Dat maakt ons zeer medeplichtig. (...) Wij vinden dat Utrecht als mensenrechtenstad een voorbeeldfunctie heeft voor Nederland, maar ook voor de rest van de wereld.” De motie van GroenLinks en de PvdA is bedoeld om deze inwonersmotie te versterken. 

Solidariteit
GroenLinks-raadslid Mahaar Fattal: “Als mensenrechtenstad mag Utrecht niet stil blijven terwijl er een genocide plaatsvindt. Dat laten inwoners van onze stad elke dag weer zien door regelmatig te demonstreren. Utrecht4Palestine en New Neighbours hebben ons een grote gunst gedaan door dit onderwerp terecht op de raadsagenda te zetten. Helaas kunnen we niet voor de inwonersmotie stemmen, ondanks dat we volledig achter het boycotten van medeplichtige organisaties staan. De motie vraagt om iets wat we als gemeente niet mogen doen, namelijk in het eigen inkoopbeleid landen volledig uitsluiten. Daarnaast hebben we voor zover bekend als gemeente geen banden met Israëlische bedrijven in onze inkoop. Maar ook wij staan ervoor dat lokale politiek positie moet innemen als het gaat om internationale solidariteit. Daarom dienen we onze eigen motie in die een groot deel van de inwonersmotie overneemt, zodat deze hopelijk wel een meerderheid haalt.” 
Hester Assen (PvdA) benadrukt de rol van de samenleving als geheel: “Bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden dragen allemaal verantwoordelijkheid. Wij vragen hen om hun banden met Israëlische organisaties te verbreken. Mensenrechten zijn niet optioneel.”

Meer zekerheid
De gemeente Utrecht geeft aan zelf geen producten of diensten van Israëlische bedrijven of instellingen in te kopen. Om hier meer zekerheid over te krijgen, hebben GroenLinks en de PvdA om nader onderzoek gevraagd. Indien er toch door de gemeente ingekocht blijkt te worden bij Israelische bedrijven of instellingen, moet dit volgens de partijen meteen stopgezet worden. De gemeenteraad stemt vanavond over de moties.

Foto: Harrie van Veen