- Wil je één of meerdere afbeeldingen zelf (online) delen? Download dan je favoriete slogan hier.
#1: Meer sociale huur en minder huisjesmelkers.
Wat is onze visie?
Wonen is een recht. GroenLinks Utrecht wil een stad met voldoende betaalbare woningen. Een stad met diverse wijken waar in verschillende woontypen en woonvormen ruimte is voor iedereen: jong en oud, met of zonder beperking, gezinnen en alleenstaanden, met een hoog of een laag inkomen en met verschillende culturele achtergronden.
Wat hebben we al bereikt en waar gaan we mee door?
We hebben de afgelopen vier jaar verschillende stappen gezet voor meer betaalbare woningen, maar de nood is dusdanig hoog dat dit de komende jaren de allerhoogste prioriteit krijgt. Tot nu toe
zorgden we ervoor dat 40% van de gebouwde woningen sociale huur is, maar we gaan in de toekomst nog een stap verder: bij nieuwbouwprojecten moet minimaal 40% sociale huur en 40% middenhuur en goedkope koop gerealiseerd worden. Dat is minimaal 80% aan betaalbare woningen!
Wat willen we nog meer?
We voeren een verhuurdersvergunning in. Hierdoor wordt het makkelijker om eisen te stellen aan verhuurders. We kunnen huisbazen die discrimineren, intimideren en de regels aan hun laars lappen dan rechtstreeks aanpakken, ook zonder klachten van individuele huurders.
Woningen zijn geen handelswaar. Om speculatie te voorkomen maken we het voor nieuwe woningen in alle prijsklassen verplicht dat de koper daarin gaat wonen of de woning verhuurt tegen een sociale prijs. We doen dat via de zelfbewoningsplicht en het antispeculatiebeding.
Landelijk maken we ons hard voor afschaffing van de verhuurdersheffing, zodat corporaties meer financiële mogelijkheden hebben voor sociale woningbouw.
#2: Je stadsie ook nog voor jouw (klein)kinderen.
Wat is onze visie?
Juist nu onze leefwereld onder druk staat door klimaatverandering en toenemende ongelijkheid is het belangrijk dat we een samenleving creëren waarin we solidair zijn met elkaar. Om de stad bewoonbaar te houden voor volgende generaties pakken we de wooncrisis en de klimaatcrisis aan.
Utrecht is een thuis voor iedereen. GroenLinks Utrecht wil wonen betaalbaar houden, zodat ook jouw (klein)kinderen hier straks een huis kunnen vinden. Vitale beroepskrachten zoals docenten, politieagenten en zorgmedewerkers moeten niet de stad uit worden gejaagd. Zo behouden we de sociale structuren die de stad echt Utrechts maken.
Om te zorgen dat volgende generaties hier ook fijn kunnen wonen willen we snel naar een klimaatneutrale stad en ons voorbereiden op klimaatverandering.
Wat hebben we al bereikt en wat willen we nog meer?
We hebben al veel gedaan om wonen betaalbaar te houden. Daar gaan we
zeker mee door, met nog veel meer ambitieuze plannen. Zie de teksten bij #1 en #3. Om de stad ook in de toekomst gezond en leefbaar te houden zorgen we dat de groei van het aantal inwoners gelijk opgaat met meer ruimte voor groen, voorzieningen en ontmoeting, op loop- en fietsafstand van huis.
We zetten vol in op de energietransitie en energiebesparing zoals isolatie van huizen. Ook bereiden we ons voor op klimaatverandering door beter regenwaterafvoer, geveltuintjes en groene daken, en zo min mogelijk verharding. Zo geven we onze stad schoon en leefbaar door aan onze kinderen en toekomstige generaties.
#3: Meer woningen én meer groen.
Wat is onze visie?
We gaan meer woningen creëren. We gebruiken de bestaande ruimte beter, bijvoorbeeld door leegstaande winkels en bedrijfspanden om te bouwen tot woningen. We bouwen in de bestaande stad omdat dat energiezuiniger en klimaatvriendelijker is. Wanneer we bouwen, zorgen we voor groene straten en wijken. Omdat biodiversiteit en ontspanning in het groen voor iedereen van groot belang is, zorgen we dat met de groei van de stad het oppervlakte groen meegroeit met het aantal inwoners.
Wat hebben we al bereikt en waar gaan we mee door?
Om de stad gezond en leefbaar te houden zorgden we dat de groei van het aantal inwoners gelijk opgaat met meer ruimte voor groen. Iedere Utrechter moet een groen ommetje kunnen maken in zijn eigen buurt en wonen op minder dan 300 meter lopen van een groen park of plantsoen. Die groene ruimte is nodig om samen prettig te kunnen leven. Nu en in de toekomst.
Wat willen we nog meer:
De woningnood is groot, en daarom willen we meer betaalbare woningen bouwen binnen de huidige stadsgrenzen. Door binnenstedelijk te bouwen, realiseren we woningen op een plek waar mensen daadwerkelijk willen wonen: centraal in de stad, met alle voorzieningen dichtbij. GroenLinks realiseert dat door eisen te stellen aan projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties. Ook benutten we bestaande (woon)ruimte beter. Dat kan bijvoorbeeld op terreinen waar nu nog kantoorpanden staan, op braakliggende grond of boven lege winkels.
Rondom de stad behouden we het groen en maken we meer ruimte voor natuur, recreatie en duurzame energie. Ook binnen de stad is er overal groen in de buurt: een plek om te spelen voor kinderen of een plek waar je een frisse neus kunt halen. Samen met bewonersgroepen, creëren we een netwerk van groene routes door alle wijken en in de hele stad, om te wandelen en te sporten. Zo zorgen we voor een leefbare en groene stad.
#4: Mensen met schulden laten we niet barsten.
Wat is onze visie?
Terwijl we hard werken aan een nog mooier Utrecht in de toekomst, verliezen we het heden nooit uit het oog. Bestaanszekerheid voor iedere inwoner is voor ons een toppriotiteit. We zorgen voor ruimhartige minimaregelingen, zodat er een goed vangnet is voor iedereen. De gemeente is er voor de mensen die het hardste nodig hebben. We bieden perspectief doordat iedereen zich mag blijven ontwikkelen van jong tot oud. Zodat iedereen zichzelf kan en mag zijn.
Wat hebben we al bereikt en waar gaan we mee door?
De afgelopen jaren hebben we minimaregelingen verruimd en zijn we de strijd aangegaan met de schuldenproblematiek. We willen onze ambitieuze en succesvolle schuldenaanpak voortzetten en de komende jaren extra geld vrijmaken voor Utrechters met een laag inkomen. Zo zorgt GroenLinks voor bestaanszekerheid voor iedere Utrechter.
Wat willen we nog meer?
In Utrecht laten we niemand vallen. We pakken armoede bij de wortels aan, want voorkomen is beter dan genezen. We zetten in op preventie en gaan door met het succesvolle door ons geïnitieerde Jongerenfonds. We blijven investeren in voldoende werkgelegenheid en goede arbeidsvoorwaarden op alle opleidingsniveaus. We geven mensen vertrouwen en perspectief als het even niet mee zit. Zo krijgen zzp’ers en flexwerkers flexibele bijstand, als hun inkomen tijdelijk onder het sociaal minimum zakt. Deze terugvaloptie voorkomt stress en geeft zekerheid.
#5: Eerlijke kansen op stages, banen en een huis.
Wat is onze visie?
GroenLinks Utrecht staat voor mensenrechten en bescherming van de rechtsstaat. Wij zetten ons in voor een gelijkwaardige, inclusieve stad. Een thuis voor iedereen. De gemeente moet een sleutelrol spelen bij het tegengaan van discriminatie. GroenLinks bestrijdt racisme, homohaat, islamhaat en alle andere vormen van discriminatie, opdat iedereen rechtvaardig behandeld wordt.
Wat hebben we al bereikt en waar gaan we mee door?
We gaan door met het anti-discriminatiepact en behouden het meldpunt discriminatie. Zo bestrijden we discriminatie op de arbeidsmarkt en bij stageplaatsen. Met de nieuwe Utrechtse Antidiscriminatie Agenda pakt de gemeente discriminatie harder aan en monitoren we of deze maatregelen voldoende impact hebben. Zo niet, dan scherpen we ze aan.
Wat willen we nog meer?
Racisme en discriminatie op de woningmarkt pakken we aan
door het inzetten van mystery guests, de verhuurdersvergunning en een actief handhavingsbeleid. Verhuurders die intimideren en discrimineren kunnen boetes krijgen of uiteindelijk hun vergunning verliezen.
Scholen zijn de aangewezen plekken waar leerlingen van verschillende achtergronden elkaar ontmoeten. GroenLinks wil dat de gemeente subsidie beschikbaar stelt om docenten te trainen in het omgaan met structurele uitsluiting zoals racisme en discriminatie. Zo worden docenten zich bewust van hun onbewuste vooroordelen.
#6: Meer mens en minder regels.
Wat is onze visie?
Werken vanuit vertrouwen staat voorop. Niet de regels, maar de mens staat centraal. Bij de toeslagenaffaire hebben we kunnen zien hoe vreselijk mis het kan gaan als je niet van vertrouwen uit gaat. Wij bouwen aan een gemeente die naast je staat, die vraagt wat je zelf wilt en die je helpt om je doelen te bereiken. Met werkgelegenheid die past bij de inwoners van onze stad, bieden we iedereen perspectief.
Wat hebben we al bereikt en waar gaan we mee door?
Een persoonlijke aanpak werkt. Utrechters hebben zeggenschap over hun eigen traject bij de gemeente. De gemeente maakt duidelijk wat de mogelijkheden zijn richting werk, waarna inwoners zelf kunnen kiezen wat voor hen passend is en iedereen de begeleiding krijgt die nodig is. We hebben tegelijkertijd aandacht voor andere vraagstukken, zodat mensen niet langs verschillende afdelingen hoeven.
Wat willen we nog meer?
Maatwerk is belangrijk op allerlei gebieden. In de zorg, in de culture sector, bij inburgering van nieuwkomers en bij het bestrijden van discriminatie en uitsluiting. Ook vanuit de gemeente staan we voor maatwerk. We zorgen bijvoorbeeld voor een sociale bijstand. Dit betekent dat we mensen zo veel mogelijk vrijheid geven en zo min mogelijk verplichtingen. We blijven ons verzetten tegen de verplichte tegenprestatie in de bijstand.
#7: Jouw buurt groen en schoon.
Wat is onze visie?
Groen is van groot belang voor de natuur in de stad. Maar groen is ook belangrijk voor mensen: om te ontspannen, om van te genieten en om elkaar te ontmoeten. GroenLinks wil daarom meer parken en speeltuinen en het bestaande groen beter met elkaar verbinden. We besteden extra aandacht aan de toegankelijkheid van het groen voor mensen met een beperking.
Wat hebben we al bereikt?
Op vele plaatsen is de stad afgelopen jaren groener en schoner geworden. Straatvuil, verspilling en overlast willen we voorkomen. We zorgen voor voldoende vuilnisbakken en organiseren wijkopruimacties. We controleren op zwerfvuil en beboeten veroorzakers.
Utrecht realiseerde onder leiding van GroenLinks o.a. een groene inrichting voor de Croeselaan en de Eyckmanlaan. Maar we hebben veel meer straten aandacht gegeven! Dat resulteerde bijvoorbeeld in het opheffen van
parkeerplaatsen voor groen of speelruimte tot het plaatsen van meer vuilniscontainers.
Wat willen we nog meer?
Samen met bewoners maken we de stad groener en schoner. Komende jaren volgen
het Westplein, het Smakkelaarsveld, het Enecoterrein, park oud-Zuilen, het rondje Stadseiland, de Maliebaan en de Westelijke stadsboulevard. GroenLinks wil in elke wijk een groencommissie van bewoners die samen met de gemeente groenplannen maken voor o.a. meer geveltuintjes en boomspiegels. We ondersteunen groenprojecten met een sociale functie, zoals de voedseltuin Overvecht. We willen minimaal 15 tiny forests en 20 natuurspeelterreintjes aanleggen en voeren de 3-30-300 regel in: iedere Utrechter kijkt uit op 3 bomen, 30% van Utrecht wordt bladerdak en alle Utrechters krijgen in 300 meter een groene route. We blijven de luchtkwaliteit verbeteren. We vergroten de milieuzone, verbieden consumentenvuurwerk met oud en nieuw en gaan met bewoners in gesprek over een stookverbod. We gaan het zwerfvuil verder aanpakken: te beginnen met de bron. Mocht vervuilers aanspreken niet helpen dan gaan we beboeten. We willen voldoende genderneutrale en vrouwvriendelijke openbare toiletten.
Ook willen we meer ruimte voor wilde dieren in de stad. Zo willen we met Utrechters 60.000 extra schuilplaatsen voor dieren maken. We willen nestgelegenheid behouden wanneer er gerenoveerd wordt. We voeren een maai- en kapverbod in en vragen kattenhouders hun dieren ‘s nachts binnen te houden zodat andere dieren langer en veilig kunnen rusten. We zetten ons in om de verkoop van dieren in dierenwinkels en tuincentra te ontmoedigen. En omdat het ondanks al deze maatregelen toch nog af en toe mis kan gaan, blijven we de dierenopvangcentra steunen.
#8: Ruim baan voor fiets en voetganger.
Wat is onze visie?
Op het gebied van mobiliteit is er een fundamentele keuze te maken: wie krijgt de ruimte op straat? We gaan werken aan de 10-minutenstad: dat wil zeggen dat alle Utrechters op 10 minuten lopen de belangrijkste voorzieningen kan bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan winkels, sportscholen, scholen, het openbaar vervoer en de bibliotheek. We gaan investeren in nabijheid: mooie wijken vol voorzieningen en die goed zijn aangesloten op duurzame mobiliteit. We willen zoveel mogelijk ruimte op straat daarvoor vrij maken. Dit betekent dat fietsers en voetgangers ruim baan krijgen, dat de auto vaker te gast zal zijn en parkeerruimte zal verdwijnen. We sluiten de OV-ring rondom de stad, zodat het snel reizen tussen wijken bevorderd wordt. We willen dat je ook na het uitgaan terug naar huis kunt met het OV en zetten ons dus in voor meer nachtbussen in Utrecht.
Wat hebben we al bereikt:
De afgelopen jaren heeft GroenLinks zich in het stadsbestuur hard gemaakt voor meer ruimte voor fietsers en voetgangers. En dat merk je. Het fietsgebruik is enorm toegenomen. De laatste zeven jaar is het aantal verkeersslachtoffers in Utrecht gehalveerd, tegen de landelijke stijgende trend en de groei van de stad in.
De Singel is weer helemaal rond, er ligt een prachtige fietstunnel onder de Nelson Mandelabrug en in veel straten is de snelheid verlaagd naar 30 km/u. Niet voor niets is Utrecht meerdere keren uitgeroepen tot een van de beste fietssteden ter wereld en staat het ook als OV- en loopstad goed op de kaart. Daar willen we graag mee door.
Wat willen we nog meer:
In alle buurten komen groene wandelpaden, ruime fietsstroken en fietsstraten. Belemmeringen voor lopen en fietsen lossen we op, denk bijvoorbeeld aan extra tunnels onder het spoor of over watergangen. We geven voorrang aan fietsen en wandelaars bij verkeerslichten. Als mensen niet zelf een fiets of het OV kunnen betalen, helpen we ze met een aanbieding zodat ze toch duurzaam op pad kunnen.
Luchtvervuiling is een 20ste eeuws probleem. Vanaf 2030 staan we daarom alleen nog emissievrije auto’s toe in de stad en breiden we de milieuzone uit. We voeren in de hele stad betaald parkeren in. Lage inkomens worden hierbij ontzien. Doorgaande wegen die hinder geven, knippen we zodat automobilisten eerder gebruik maken van de ringweg.
Bij al onze plannen houden we natuurlijk rekening met de verkeersveiligheid.
#9: Minder asfalt en meer bomen.
Wat is onze visie?
We vergroenen waar we maar kunnen! Dit doen we om de gevolgen van de klimaatcrisis het hoofd te bieden en om Utrecht leefbaar en prettig te houden voor steeds meer mensen. GroenLinks vindt een groene en klimaatvriendelijke stad heel belangrijk omdat mensen in het groen gelukkig zijn en gezonder worden. Maar ook om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan en om de dieren in Utrecht meer ruimte te geven.
Een groene stad is ook een koele stad. Asfalt, beton en stenen maken de stad warm en zorgen ervoor dat mensen en dieren minder graag op straat komen. GroenLinks wil daarom komende periode werk maken van minder asfalt en meer parken in Utrecht.
Wat hebben we al bereikt en waar willen we mee door?
We hebben op vele plaatsen het asfalt vervangen door groen. Denk bijvoorbeeld aan het herstel van de Singel in het centrum of de plannen voor Cartesiusweg, waar het asfalt gaat
wijken voor een nieuw park ter grootte van 8 tennisbanen. Ook kleinschaliger werken we aan minder asfalt en meer parken: door parkeerplaatsen om te zetten in groen. We hebben het parkeerbeleid zo veranderd dat per jaar 1% van de parkeerplaatsen een plaats voor de buurt wordt: met ruimte voor mensen of groen in plaats van voor auto’s. 1% per jaar betekent dat er wel 2500 plaatsen voor de buurt bij kunnen komen.
Wat willen we nog meer?
We willen meer ruimte voor mensen en dieren en minder voor auto’s. Daarom gaan we de Waterlinieweg, ledig Erf en de Noordelijke Randweg verbeteren. We behouden in het centrum het grote voetgangersgebied rond de oude Gracht. Alle wegen binnen de stad worden 30 km/u. Woonstraten gaan naar 15 km/u. We blijven ons verzetten tegen de verbreding van de A27 en verbeteren de groene verbindingen met de andere natuur- en recreatiegebieden rond Utrecht. Wanneer een boom gekapt wordt, planten we in de directe omgeving minimaal 1 boom terug. Als een boom niet past, maken we er struiken van.
#10: Energie voor de stad, met zon en wind.
Wat is onze visie?
We zetten vol in op de energietransitie en zorgen ervoor dat deze toegankelijk, inclusief en betaalbaar is. We willen dat de energietransitie wordt ingezet om de leefbaarheid in wijken te vergroten en de energievoorziening te democratiseren. We willen dat de energieprojecten minimaal 50% lokaal eigendom worden.
We zorgen allereerst dat meer gebouwen beter worden geïsoleerd. Daarnaast vergroten we de productie van duurzame energie, met projecten op kleine en grote schaal waarbij we omwonenden actief betrekken. Hierbij beginnen we met de bewoners van de wijken die als eerste overstappen op een alternatief voor aardgas.
Wat hebben we al bereikt?
Afgelopen jaren hebben we besluiten genomen over transitie visies voor warmte en energie. Van essentiële experimenten en koploperprojecten, hebben we geleerd dat de energietransitie ingrijpend is. Het vroegtijdig betrekken van bewoners, duidelijke communicatie en betaalbaarheid is van doorslaggevend belang om te komen tot een volledig duurzaam energiesysteem. Daar zet GroenLinks op in.
Wat willen we nog meer?
We willen meer zonnepanelen op Utrechtse daken: in 2025 willen we 35% bedekt hebben. Met het Zonnepact gaan we met het bedrijfsleven samen op bedrijfsdaken aan de slag. Met de 10 grootste vastgoedeigenaren gaan we afspraken maken verduurzaming van hun gebouwen. We willen ook nieuwe energie locaties ontwikkelen: Lage Weide, Utrecht Science Park, Voordorpse polder, de strook boven de Noordelijke Randweg Utrecht, Ockhuizen, Dorpeldijk en de oksel van de A27 en spoorlijnen in noordoost Utrecht.
We helpen bewoners om eigen initiatieven op te zetten. We gaan door met isoleren van panden. We organiseren collectieve inkoopacties en helpen bewoners met besparen door de inzet van adviespunten en coaches. Er is een duurzaamheidslening, om mensen financieel te helpen. Nieuwbouw moet minimaal energieneutraal zijn. We hanteren strenge eisen voor biomassa en bouwen het gebruik van biomassa actief af. In 2035 moet de stadsverwarming 100% duurzaam zijn. We kijken bij de energietransitie goed naar mogelijke neveneffecten en koppelkansen. Zo koppelen we isolatieprogramma’s aan herstel nestruimtes en onderzoeken we of laadpalen voor bedrijven in de avond gebruikt kunnen worden door burgers. Ook gaan we verder met experimenten zoals energieopslag in elektrische auto’s om het net te ontlasten.