Utrecht heeft te maken met zware bezuinigingen op welzijn die het kabinet over onze stad uitstort. Het Rijksbeleid dwingt ons om harde keuzes te maken. Bijvoorbeeld de keuze tussen het overeind houden van maatregelen tegen armoede en het sluiten of verminderen van bepaalde voorzieningen in de wijk. Laat duidelijk zijn dat geen van deze mogelijkheden onze voorkeur heeft. Maar we worden gedwongen door de huidige economische situatie en de keuzes die dit kabinet maakt.

GroenLinks vindt buurtvoorzieningen van groot belang. Zeker in een tijd waarin de gemeente het initiatief voor een mooie en schone wijk steeds vaker bij buurtbewoners neerlegt en steeds meer verlangt van bewoners. We zijn er in Utrecht trots op dat er zoveel initiatieven van gemotiveerde bewoners zijn. Clubs voor groenonderhoud, ouderenactiviteiten, sociale samenhang, jongeren; allemaal door bewoners zelf gestart en uitgevoerd om hun eigen buurt mooier en beter te maken. Een krachtige samenleving, waarin mensen voor elkaar opkomen.

Onze verrassing was dan ook groot toen we de voorgenomen lijst met te sluiten buurthuizen onder ogen kregen. Want ondanks dat we willen dat het initiatief bij mensen zelf moet liggen, is er natuurlijk wel voldoende ondersteuning nodig. Dat kan in de persoon van een opbouwwerker, die de juiste lijntjes heeft naar nuttige instanties, maar zeker ook in de vorm van een ontmoetingsplaats of plek om activiteiten te organiseren, het buurthuis.

GroenLinks bekijkt het voorstel over de voorzieningen dan ook zeer kritisch. We hebben de wethouder gevraagd met de betreffende accommodaties in gesprek te gaan om te onderzoeken wat er nog voor andere mogelijkheden zijn. Binnenkort staat het onderwerp buurthuizen op het programma van de raadsinformatieavond.