Woensdag 5 juni presenteerde de FNV de resultaten van haar onderzoek naar gemeentelijk re-integratiebeleid en ervaringen van bijstandsgerechtigden in werken met behoud van een uitkering. Hieruit blijkt dat veel gemeenten weinig aandacht besteden aan het creëren van nieuwe banen en vooral veel bijstandsgerechtigden verplichten onbetaald werken voor hun uitkering. GroenLinks-raadslid Marry Mos stelde daarom afgelopen vrijdag schriftelijke vragen aan het college.
Bijna 50% van de bijstandsgerechtigden zegt dat hun werk voorheen werd gedaan door een betaalde kracht. Daarmee werkt het gemeentelijk beleid averechts, omdat het bijstandsbeleid eerder zorgt voor minder betaalde banen dan voor meer, aldus de FNV.
Mos: "GroenLinks is hiervan geschrokken. Al eerder stelden wij vragen over verdringing van arbeid op de arbeidsmarkt. GroenLinks is geen voorstander van verplicht werken met behoud van een uitkering. Zeker niet als de gemeente nauwelijks banen in de aanbieding heeft."
Dit leidt tot de volgende vragen:
1. Is het college op de hoogte van het onderzoek van FNV naar het gemeentelijk re-integratiebeleid?
2. Wat vindt het college van de conclusies?
3. In hoeverre verschilt de Utrechtse situatie van de door FNV geschetste?
a. Kan het college aangeven hoeveel Utrechtse uitkeringsgerechtigden in 2012 verplicht moesten werken met behoud van uitkering en voor welke tijdsperiode?
b. Hoeveel van deze bijstandsgerechtigden hadden een keuze tussen soorten werk en zo ja, waartussen?
c. In hoeverre was er sprake van additioneel werk, en in hoeveel gevallen van werk dat voorheen betaald werd?
d. Wat waren de resultaten van verplicht werken met behoud van uitkering? Bij hoeveel mensen leidde dit bijvoorbeeld tot een betaalde baan?
4. Deze week gaf de Utrechtse kliëntenraad van Werk en Inkomen aan dat op Werkplein Goylaan 40 mensen met bijstand worden verplicht om in parken papier te prikken voor hun uitkering. GroenLinks wil graag weten of dit klopt. In hoeverre verhoudt dit zich tot afgesproken beleid? En wat is de relatie hiervan tot het werk dat voorheen door UB werd uitgevoerd en sinds 2013 aan UW is overgedragen?
5. Tot slot blijkt uit de enquête van de FNV dat gemeenten een heel ander beeld geven van de werkelijkheid dan bijstandsgerechtigden. Is het college bereid om de Utrechtse uitvoeringspraktijk te laten toetsen door bijstandsgerechtigden, bijvoorbeeld ten behoeve van het uitzetten van de kaders voor het toekomstge reïntegratie en participatiebeleid?