Burgemeester Wolfsen maakte vandaag het voornemen bekend om de vergunningen voor raamprostitutie van exploitant Wegra niet te verlengen. Dit betekent feitelijk dat alle ramen in Utrecht dicht gaan. GroenLinks maakt zich grote zorgen over de prostituees en hoopt dat de gemeente snel met een alternatief komt. Fractievoorzitter Heleen de Boer: "Het belang van de vrouwen staat voor GroenLinks voorop."
Het voornemen om de vergunning te verlengen is vandaag door de gemeente aan Wegra meegedeeld. De vergunning behelst 98 ramen aan het Zandpad en 17 in de Hardebollenstraat. Gelijk na de mededeling aan de exploitant zijn er teams op pad gegaan om alle vrouwen te informeren. Ook hulpverlening was extra aanwezig op het Zandpad. De Boer: "Het is goed dat de vrouwen dit keer tijdig worden geïnformeerd over een mogelijke sluiting. Dat voorkomt het rondzingen van geruchten en geeft hen de mogelijkheid op zoek te gaan naar een alternatief.
Dat alternatief is in Utrecht niet voorhanden, want na eerdere sluitingen op het Zandpad was Wegra de enig overgebleven exploitant van prostitutieramen in Utrecht. Een slechte zaak, vindt De Boer: "Vrouwen die hun werk willen voortzetten, moeten uitwijken naar andere steden. Omdat ook daar het aantal ramen steeds kleiner wordt, krijgen ze te maken met hogere huurprijzen of met wachtlijsten. Het risico is dan ook dat vrouwen uitwijken naar het illegale circuit of thuis klanten gaan ontvangen. Doordat bescherming en toezicht daar ontbreken, wordt het risico op afhankelijkheid van pooiers of beschermers groter."
GroenLinks hoopt dan ook dat de gemeente ervoor zorgt dat in Utrecht zo snel mogelijk weer ramen beschikbaar komen. "Dat is nog niet zo makkelijk, want de boten aan het Zandpad zijn niet zomaar door een ander over te nemen. Bovendien moet je een eventuele andere exploitant natuurlijk weer screenen en ook dat kost tijd. Het mooiste zou zijn als de vrouwen zelf - via bijvoorbeeld een corporatie - de ramen gaan exploiteren. Daar wordt over gepraat, maar ook dat is niet van vandaag op morgen geregeld", vreest De Boer. Wat volgens GroenLinks in elk geval niet meer moet gebeuren is dat één exploitant een monopolipositie krijgt. Bij de eerdere sluitingen op het Zandpad vroeg De Boer al aandacht voor de risico's daarvan. "Ik dacht toen vooral aan het feit dat een exploitant de prijzen kan opdrijven als hij de enige is. Maar het feit dat bij problemen met de vergunning gelijk alle ramen dicht moeten, is natuurlijk ook onwenselijk."
GroenLinks heeft overigens wel begrip voor het voornemen van de burgemeester. "Er wordt gesteld dat Wegra mensenhandel faciliteert en onvoldoende toezicht heeft gehouden. Als je weet wat voor een mensonterende zaken er gebeuren in vrouwenhandel, kun je als gemeente niet de andere kant op kijken." De exploitant heeft al aangekondigd bezwaar aan te tekenen tegen het voornemen tot sluiting en zonodig naar de rechter te stappen. De Boer: "Ik geloof niet dat de gemeente over één nacht ijs is gegaan. Aan de bestuursrapportage is maanden gewerkt. Ik ga ervan uit dat daar serieuze feiten in staan die wijzen op het faciliteren van mensenhandel en onvoldoende toezicht. Maar het uiteindelijke oordeel daarover is aan de rechter."