Zoek oplossing voor vrouwen met te weinig geld voor tampons of maandverband

Ziekmelden, het gebruik van WC-papier als vervanging of zelfs het opnieuw gebruiken van tampons of maandverband. Deze week werd bekend dat één op de tien vrouwen wel eens problemen heeft om aan maandverband of tampons te komen vanwege te weinig geld. GroenLinks vindt dat iedere vrouw hier recht op heeft en vraagt samen met D66 en Student & Starter de gemeente op zoek te gaan naar oplossingen.  

Uit onderzoek blijkt dat menstruatiearmoede met name voorkomt bij klanten van de voedselbank, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden. GroenLinks raadslid Julia Kleinrensink: “Het is heel schrijnend wanneer vrouwen te weinig geld hebben om maandverband of tampons te kopen en hier door schaamte niet om durven te vragen. Naast ongemak zitten er gezondheidsrisico’s aan en kan het ervoor zorgen dat ze school- of werkdagen missen. GroenLinks vindt de gezondheid van deze vrouwen belangrijk en dat zij volwaardig mee te kunnen doen in onze samenleving.”  

Naast het bestrijden van armoede en een landelijke aanpak ziet Kleinrensink een aantal mogelijkheden voor de gemeente: “Tampons en maandverband zouden bijvoorbeeld gratis verstrekt kunnen worden bij de voedselbank en de nachtopvang voor dak- en thuislozen. Of bij scholen en bibliotheken. Daarnaast kan de gemeente in gesprek gaan met zorgverzekeraars over de vergoedingen.”