Burgemeester Wolfsen wil maatregelen nemen om discriminatie in de horeca aan te pakken. Dat zei hij zaterdagavond bij de presentatie van een onderzoek naar discriminatie aan de deuren van horeca.

Het onderzoek is door de jongerenorganisatie ROOD uitgevoerd in het kader van de Utrechtse Week Tegen Discriminatie. GroenLinks, PvdA en SP organiseren de week samen.

Uit het onderzoek van ROOD blijkt dat allochtonen bijna 2 keer zo vaak geweigerd worden dan autochtonen. Dat gebeurt ook bij discotheken die hebben verklaard niet te zullen discrimineren aan de deur. Een aantal portiers heeft echter tegen de onderzoekers gezegd dat ze op basis van afkomst weigeren.

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren vaak niet weten waar ze terecht kunnen met klachten over weigering aan de deur. Ze hebben soms ook geen zin om hun gezellige avond op te geven om aangifte te doen of ze hebben te weinig vertrouwen in het resultaat van een aangifte of melding.

Burgemeester Wolfsen deed tijdens de presentatie van het onderzoek in de Winkel van Sinkel de toezegging dat hij meer bekendheid wil geven aan het meldpunt voor deurdiscriminatie, het zogenoemde Panel Deurbeleid. Hij wil verder onderzoeken of het mogelijk is om binnen tien minuten iemand ter plekke te hebben bij een melding van discriminatie aan de deur. Ook gaat hij binnenkort langs bij alle horecagelegenheden om te kijken of ze zich wel houden aan de verplichting dat de huisregels duidelijk aangegeven zijn naast de deur.

Het meest ludiek is het idee van Wolfsen om drie keer per jaar een bus in het centrum van Utrecht te parkeren, waar jongeren terecht kunnen met klachten. GroenLinks heeft eerder al eens voorgesteld om een grote lichtkrant op het Neude te zetten met informatie over het meldpunt.