Bomen worden vaker verplaatst in plaats van omgezaagd. Ook gaat de gemeente vaker dikkere bomen planten in plaats van dunne sprieten. En bij bouwprojecten of wegenaanleg wordt vanaf het eerste moment het belang van de bomen meegewogen.
In 2007 zijn in de gemeente ruim 3000 bomen omgezaagd. De reden is meestal dat bomen ziek zijn of dat de gemeenteraad heeft besloten dat er gebouwd moet worden of onderhoud moet worden gepleegd aan de infrastructuur.
Met het nieuwe bomenbeleid moet vanaf de eerste plannenmakerij voor gebouwen of wegen meteen informatie worden gegeven over bomen die (mogelijk) in gedrang komen. Daardoor kunnen ambtenaren, collegeleden, raadsleden en bewoners het belang van bomen afwegen tegen het belang van bijvoorbeeld nieuwe riolering, het nieuwe fietspad of een bouwplan.
Wethouder Robert Giesberts: ,,Een verandering van de openbare ruimte of een bouwplan houdt altijd in dat er belangen tegen elkaar moeten worden gewogen; het belang van wonen, rust, milieu, verkeer, water, economie, maar ook van bomen. Ik ben blij dat we als stad nu een goed kader hebben en een instrument om die belangenafweging voor bomen zorgvuldig en tijdig te doen.”
Meer volwassen bomen
Utrecht streeft ook naar meer volwassen bomen en zal daarom op beeldbepalende locaties dikkere bomen planten dan tot nu toe gebruikelijk was. Een subsidieregeling voor particulieren met monumentale bomen dient als ondersteuning bij het onderhoud van de bomen.
De velvergunning blijft overigens gewoon bestaan, behalve voor particulieren met een perceel (woning en bijbehorende grond) kleiner dan 300 m2. Doordat zij geen vergunning meer hoeven aan te vragen besparen deze bewoners geld en moeite voor een gang naar de gemeente die, zo is de praktijk, aanvragen toch altijd toekende.